Espresso Romano

Espresso Romano – cytrynowa legenda z Rzymem w tle (choć nie z Rzymu)

Wyobraź sobie wiosenny poranek w Rzymie.

Promienie słońca muskają brukowane uliczki,

bazylika Świętego Piotra budzi się do życia,

a Ty – przy jednym z małych stolików,

gdzieś w cieniu kolumnady,

trzymasz w dłoni filiżankę aromatycznego espresso…

…z plasterkiem cytryny 😉

Wpis "Espresso Romano" - Blog Kawa-Warszawa.pl by #KrzysztofBarista

Chwila. Cytryny? W espresso?

Tak, dokładnie tak. Witaj w świecie Espresso Romano, kawowego fenomenu, który dla jednych jest kulinarnym nieporozumieniem, a dla innych — egzotycznym, orzeźwiającym twistem.

Espresso z cytryną – skąd ten pomysł?
Choć nazwa „Romano” sugeruje rzymskie korzenie, Espresso Romano nie pochodzi z Rzymu. Ani nawet z Włoch.

To raczej amerykańska reinterpretacja włoskiego stylu picia kawy, która narodziła się najprawdopodobniej w powojennych Stanach Zjednoczonych, gdzie emigranci z Italii tęsknili za mocnym espresso, ale często musieli korzystać z niższej jakości ziaren.

Cytryna miała wówczas dwa zadania:

1) Maskować goryczkę kiepskiej kawy, którą trudno było zaakceptować bez cukru,

2) Dodać egzotycznego charakteru, symbolizującego włoskość.

W końcu cytryna to ikona południowej Italii, tak jak Vespa, Sophia Loren i oliwa z oliwek…

Z czasem ten wariant kawy zadomowił się w niektórych kawiarniach, również w Rzymie — głównie tych bardziej turystycznych, chcących zaspokoić ciekawość gości zza oceanu.

🍋 Jak podaje się Espresso Romano?
Tradycyjnie Espresso Romano to espresso serwowane z plasterkiem cytryny — czasem na spodku, czasem już w środku filiżanki. W wersji „na bogato” cytrynę pociera się o brzeg filiżanki lub nawet skrapla się nią kawę, tworząc subtelną, kwaskowatą nutę aromatyczną.

Włosi patrzą na to z przymrużeniem oka. W ojczyźnie espresso dodawanie czegokolwiek do kawy (poza cukrem) bywa traktowane niemal jak profanacja.

Ale… czy nie o to czasem chodzi w kawowej przygodzie — by zaskakiwać?

🧠 Sensoryczna rewolucja
Z punktu widzenia sensoryki, dodatek cytryny otwiera zupełnie nowy wymiar espresso. Kwasowość owocu kontrastuje z naturalną goryczką kawy, dając efekt lekkości i świeżości. To może przypaść do gustu osobom, które:

dopiero zaczynają swoją przygodę z espresso,

nie lubią intensywnej goryczy,

szukają czegoś innego niż klasyczna kawa z mlekiem.

To także świetny pretekst do rozmowy o profilach sensorycznych kawy — cytrusowe nuty występują naturalnie w wielu ziarnach z Afryki (np. z Etiopii czy Kenii). W tym kontekście cytryna to nie intruz, ale partner do aromatycznej rozmowy.

Wpis "Espresso Romano" - Blog Kawa-Warszawa.pl by #KrzysztofBarista

🌍 Kawa w podróży – małe odkrycia, wielkie smaki
Kawa to nie tylko napój — to język kultury, tradycji i lokalnych zwyczajów. Espresso Romano to doskonały przykład tego, jak podróże, historia i potrzeba adaptacji tworzą nowe, ciekawe formy.

A takich odkryć można dokonać na całym świecie:

Wietnam – kawa z jajkiem (cà phê trứng),

Meksyk – kawa z cynamonem i brązowym cukrem (café de olla),

Szwecja – „kaffeost”, czyli kawa z kawałkami sera,

Finlandia – kawa z masłem lub tłuszczem renifera (!).

Espresso Romano to więc nie błąd, ale pamiątka z czasów, gdy trzeba było improwizować, by odzyskać smak wspomnień.

🏛️ Espresso pod Watykanem – mała rewolucja w filiżance
Dziś, gdy siadasz w kawiarni przy Via della Conciliazione, a przed Tobą Watykan, słońce i gwar turystów z całego świata — nawet espresso z cytryną ma sens.

Bo kawa, tak jak świat, zmienia się.

I jak mówi stare włoskie przysłowie:

Chi beve solo acqua ha un segreto da nascondere – „Kto pije tylko wodę, ten coś ukrywa.”

Może ukrywa… cytrynę w espresso? 😉

W tym roku (2025) odhaczyłem w Rzymie 4 punkt z mojej >>The Coffee Bucket List 😉

A Ty, próbował/a/e/ś kiedyś Espresso Romano

A może masz swoje nietypowe kawowe odkrycia z podróży?

Proszę daj znać >>na FB

Pozdrawiam,
#KrzysztofBarista
„Życie jest zbyt krótkie na słabą kawę,
słabe projekty i słabe znajomości.”

Książka "100 Ciekawostek o Kawie" i autor #KrzysztofBarista Wacławek

>>Teraz z książką „100 Ciekawostek o Kawie” otrzymasz próbkę kawy SuperPower.coffee

Scroll to Top