Kawa, a zdrowie

Kawa – wschodząca gwiazda prewencji chorób.
prof. dr hab. n. med. Mirosław Jarosz

Jeszcze kilka, kilkanaście lat temu pisano o kawie źle albo bardzo źle pokazując nam głównie negatywny wpływ kofeiny na nasze zdrowie.
Jednak, od około 20 lat pojawiają się metaanalizy oraz liczne publikacje medyczne ukazujące prozdrowotne aspekty picia kawy.
Dzięki wielu badaniom w 2016 roku nasze Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej umieściło kawę w piramidzie żywieniowej wskazując głównie na silny potencjał antyoksydacyjny kofeiny.

Temat badań nad kawą, jej aspektami zdrowotnymi jest tak obszerny, że poświęcę zagadnieniu kilka wpisów na blogu.

Zacznijmy zatem od

Kawy na receptę
czyli od najnowszych badań i zaleceń w sprawie picia kawy.

  1. Kawa zmniejsza ryzyko otyłości

    Badania sugerują, że kofeina metaboliczne może poprawić bilans energii przez zmniejszenie apetytu i zwiększenie podstawową przemianę materii i termogenezy żywności.
    Wielokrotne spożycie kofeiny w ciągu dnia, około 6 filiżanek kawy (czyli 6 dawek po 100 mg kofeiny) doprowadziło do 5% wzrostu 24-godzinnego wydatku energetycznego. W badaniach kohortowych zwiększenie spożycia kofeiny wiązało się z nieco mniejszym długoterminowym przyrostem masy ciała.
    Ograniczone dowody z randomizowanych badań również potwierdzają niewielki korzystny wpływ spożycia kofeiny na otłuszczenie ciała.
    Ale UWAGA Wysokokaloryczne napoje zawierające kofeinę, takie jak napoje bezalkoholowe i energetyzujące oraz kawa lub herbata z dodatkiem cukru i mleka, mogą prowadzić do nadmiernego przyrostu masy ciała.
  2. Kawa zmniejsza ryzyko występowania cukrzycy typu 2

    Spożycie kofeiny zmniejsza wrażliwość na insulinę w krótkim okresie, co ocenia się za pomocą klamry euglikemicznej (np. Zmniejszenie o 15% po podaniu dawki 3 mg na kilogram masy ciała). Może to odzwierciedlać hamujący wpływ kofeiny na magazynowanie glukozy w postaci glikogenu w mięśniach i może częściowo wynikać ze zwiększonego uwalniania adrenaliny. Jednak spożywanie kawy z kofeiną (od 4 do 5 filiżanek dziennie) przez okres do 6 miesięcy nie wpływa na insulinooporność.
    Ponadto spożywanie kawy z kofeiną i bezkofeinowej zmniejsza insulinooporność wątroby wywołaną przekarmieniem fruktozą.
    W badaniach kohortowych nawykowe spożywanie kawy konsekwentnie wiązało się ze zmniejszonym ryzykiem cukrzycy typu 2 w zależności od dawki i reakcji.
    Podsumowując, odkrycia te sugerują, że rozwija się tolerancja na niekorzystny wpływ kofeiny na wrażliwość na insulinę lub że niekorzystny wpływ jest równoważony przez długoterminowe korzystne działanie składników kawy niekofeinowych na metabolizm glukozy, prawdopodobnie w wątrobie.
  3. Kawa zmniejsza ryzyko raka wątroby

    Kawa jest również konsekwentnie kojarzona z innymi aspektami zdrowia wątroby, w tym niższym poziomem enzymów odzwierciedlającym uszkodzenie wątroby oraz niższym ryzykiem zwłóknienia i marskości wątroby. Kofeina może zapobiegać zwłóknieniu wątroby poprzez działanie antagonistyczne na receptory adenozyny, ponieważ adenozyna wspomaga przebudowę tkanki, w tym produkcję kolagenu i fibrynogenezę. Zgodnie z tą obserwacją, metabolity kofeina zmniejsza odkładanie kolagenu w komórkach wątroby, kofeina hamuje raka wątroby w modelach zwierzęcych i randomizowanego badania wykazały, że spożywanie kofeiny kawy obniża poziom kolagenu w wątrobie u pacjentów z wirusowym zapaleniem wątroby typu C. Ponadto polifenole kawy mogą zapewnić ochronę przed stłuszczeniem wątroby i fibrogenezą poprzez poprawę homeostazy tłuszczów i zmniejszenie stresu oksydacyjnego.


C.D.N…

Hola, hola Wodzu!
Wstrzymaj konia!

Tak,
kawa jest zdrowa
ale musisz wiedzieć,
że kawa to też…
>>legalny narkotyk.

Więc pozostań
przy kilku strzałach dziennie.

Zobacz jakie mogą być skutki nadmiernego „zażywania” kofeiny.

Kawa jest zdrowa, ale nie w nadmiarze…

Pozdrawiam Was serdecznie,
czyli życzę dużo zdrowia,
#KrzysztofBarista Wacławek

#KrzysztofBarista Wacławek

Źródła

Wywiad >> z prof. dr hab. n. med. Mirosław Jarosz z Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej „Kawa – wschodząca gwiazda prewencji chorób”

Harvard TH Chan School of Public Health >> artykuł

New England Jurnal of Medicine >> Artykuł „Coffee, Caffeine, and Health”

Więcej o zdrowiu i kawie

>> https://kawa-warszawa.pl/blog/kawa-to-legalny-narkotyk/
>> https://kawa-warszawa.pl/blog/dwie-cechy-kawy/

UWAGA – Powyższe artykuły to treści Płatne po opłaceniu abonamentu 288 zł


P.S.
Na koniec ŻŻB (czyli Żenujący Żart Blogera),
nawiązujący do tematu zdrowia:

Jak się nazywa kawa z trzech espresso?

Strzykawka

Zamów Event z Baristą - link z reklamą
Scroll to Top