Kawa bez Kofeiny

Jak jest wytwarzana kawa bez kofeiny?
Ile jest „cukru w cukrze”, czyli ile jest kofeiny w kawie bez kofeiny?
Czy jest zdrowa?
Takie pytania często słyszę jeśli jest mowa o kawie „Bez Kopa”… 😉

Zatem przejdźmy do konkretów
!

Kawa bezkofeinowa powstała przez przypadek…

Otóż w 1905 roku pewien transport zielonych ziaren kawy w czasie transportu został zalany wodą morską, wypłukując kofeinę i stymulując rozwój nowoczesnych metod usuwania kofeiny.
Zamiast wyrzucać kawę, Ludwig Roselius (>>Wikipedia) , niemiecki handlarz kawą który otrzymał mokre ziarna, postanowił je przetworzyć i przetestować. Odkrył, że kawa została pozbawiona kofeiny, ale nadal zasadniczo smakowała jak kawa, choć trochę słona…

Ile jest kofeiny w kawie „bez kofeiny”?

Proces Decaf’u usuwa około 97% lub więcej kofeiny z ziaren kawy. Typowa filiżanka kawy bezkofeinowej zawiera około 2 mg kofeiny,
w porównaniu do typowej filiżanki zwykłej kawy, która zawiera około 95 mg kofeiny.

Jak powstaje kawa bez kofeiny?

Podobnie jak zwykła kawa, kawa bezkofeinowa zaczyna się od zielonych, nieprażonych ziaren. Ziarna twarde są podgrzewane i moczone w płynie w celu rozpuszczenia i usunięcia kofeiny na jeden z czterech sposobów:

  • przy użyciu samej wody,
  • przy użyciu mieszaniny wody i rozpuszczalników (najczęściej chlorku metylenu lub octanu etylu) nakładanych bezpośrednio
  • lub pośrednio
  • przy użyciu wody i „nadkrytycznego dwutlenku węgla”.

Producenci wszystkich czterech metod twierdzą, że są bezpieczne (ale uwaga poniżej), a po usunięciu kofeiny (no cóż, co najmniej 97%), ziarna są myte, gotowane na parze i prażone w temperaturach, które odparowują wszystkie płyny używane do bez kofeiny.

Czy kawa bez kofeiny jest zdrowa?

Szczerze: Nie wiadomo!
Ponieważ producenci którzy zajmują się wytwarzaniem kawy bez kofeiny nie podają nawet ogólnej metody pozbycia się kofeiny.
Do niedawna jednym z chemicznych czynników używanych do produkcji kawy bezkofeinowej był Benzen.
Cytat:
Benzen nie jest już używany do pozbycia się kofeiny z kawy, ponieważ jest znanym czynnikiem rakotwórczym. Zamiast tego firmy, które używają rozpuszczalników chemicznych, przestawiły się na inne substancje, głównie octan etylu i chlorek metylenu, chociaż istnieją pewne kontrowersje co do tej ostatniej, ponieważ narażenie na duże ilości substancji może być toksyczne i prowadzić do uszkodzenia ośrodkowego układu nerwowegoFDA uznał, że malutkie śladowe ilości chlorku metylenu w bezkofeinowa kawy jest powód do obawy, pozostałościami z więcej niż 0,001%, jest zakazane.” (>>Źródło)

„Pić czy nie pić Deca’fa” – oto jest pytanie?

Moja opinia:
Bezkofeina nie jest dla mnie,
za dużo niewiadomych w związku z punktem:


Czy kawa bez kofeiny jest zdrowa?

Źródło: https://www.livescience.com/65278-how-decaf-coffee-is-made.html

A teraz idę zrobić filiżankę „Prawdziwej Cafe” 😉

Pozdrawiam,
czyli życzę Wam dużo zdrowia!
#KrzysztofBarista

Scroll to Top