Proces palenia kawy

Proces palenia kawy

Czy wiesz, że najlepsza kawa to taka która jest wypalona jak najbliżej klienta końcowego?
Zobacz jak wygląda proces palenia kawy oraz przeczytaj o tym jak stopień palenia kawy decyduje o smaku kawy.

Zacznijmy więc od początku.
Kawa po zbiorach i procesie obróbki czyli oddzieleniu miąższu od ziaren jest suszona, po czym w takim stanie oczekuje na tzw. wypał.
Następnie w czasie palenia kawy zachodzi “magiczny proces” który przemienia zielone, nieciekawie pachnące ziarno w pożądaną przez wielu brązową, pięknie pachnącą kawę.

Zobacz magię “Palenia kawy” od środka.

Proces palenia kawy: Ready, Steady, GO!

Co widzieliśmy na filmie, czyli

Jakie reakcje zachodzą w czasie palenia kawy?

  • Zielona kawa zmienia się drastycznie podczas procesu palenia. Podczas palenia kawy wilgoć jest wypychana z ziaren, powodując ich wysychanie i rozszerzanie.
  • Podczas tego procesu niektóre naturalne cukry są przekształcane w gaz CO2, podczas gdy inne są karmelizowane do niektórych aromatów, które pomagają w tworzeniu złożonych aromatów w kawie. Po zakończeniu procesu zielona “fasoka” przekształca się w znane nam brązowe ziarno, które jest o około 18% jaśniejsza, a jednocześnie od 50% do 100% większe.
  • Po zakończeniu procesu palenia kawa zaczyna się „odgazowywać” i już po około dwóch tygodniach wypalona kawa zacznie tracić część swojego smaku i aromatu.

Wpływ stopnia palenia kawy na jej smak

Czy wiesz, że dzięki stopniowi wypalenia kawy roastmaster decyduje:

  • o smaku gotowej do przygotowania “małej czarnej”
  • ale również o jej zawartości kofeiny?
Stopień wypalenia kawy, a smak
Jasne, średnie, ciemne palenie? A może coś pomiędzy?

Ta ogólna tabela pozwala nam poznać podział ogólny na zasadzie Omne Trinum Perfectum.
Zobacz jak fachowo określa się

Stopnie wypalenia kawy:

Jasne palenie

Palenie o jasnobrązowej barwie jest głównie preferowane do łagodniejszych odmian kawy. Na powierzchni tych ziaren nie widzimy olejków, ponieważ nie są one prażone wystarczająco długo, aby olejki przedostały się na powierzchnię.

  • Light City
  • Half City
  • Cynamon

Średnie palenie

Palenie średnio brązowe z mocniejszym smakiem i nietłustą powierzchnią. Jest często określane jako American Roast, ponieważ jest ogólnie preferowana w Stanach Zjednoczonych.
City Roast jest lubiana w krajach naszego regionu geograficznego,
nawet bardzo ściśle
ponieważ w Warszawie,
a dokładniej Kawie-Warszawie 😉

Średnio ciemne palenie

Palenie o bogatym, ciemnym kolorze, z odrobiną olejków na powierzchni i lekkim słodko-gorzkim posmaku.

  • Full City

Ciemne palenie

To pieczenie daje błyszczącą czarną “fasolę” o tłustej powierzchni i wyraźnej goryczy. Im ciemniejsze palenie, tym mniej kwaśności będzie w napoju kawowym. Kawy ciemno palone przechodzą od lekko ciemnych do zwęglonych.

  • High
  • Continental
  • New Orleans
  • European
  • Espresso
  • Viennese
  • Italian
  • French

Ciekawostki o paleniu kawy

  • Większość kawoszy myśli, że ​​mocno palona kawa wskazuje na wyższy poziom kofeiny.
    Prawda jest taka, że ​​jasne palenie ma w rzeczywistości nieco większe stężenie kofeiny.
  • Większość Polaków sądzi, że włoska kawa jest najlepsza.
    To mit – kawa powinna być palona jak najbliżej konsumenta ponieważ o smaku i zapachu kawy, w rezultacie jej jakości, (poza samym ziarnem) decyduje czas dostarczenia z palarni oraz brak długiego łańcucha dostaw.
  • Większość z konsumentów zamawia kawę nie sprawdzając stopnia wypalenia kawy.
    Warto doczytać na stronie sklepu lub opakowaniu kawy jak jest wypalona nasza kawa…
    oraz zmienić stopień zmielenia kawy w młynku po każdorazowym otworzeniu nowej paczki.

Jako posumowanie wpisu mogę przypomnieć Wam o

Zasadzie Kawosza No1

Zawsze kupuję kawę świeżo paloną

Więcej na ten temat przeczytasz w innym wpisie > Dlaczego kawa świeżo palona jest najlepsza?


Życzę dobrej deGustacji!
KaWacławek