Kawa po wietnamsku

Kawa po wietnamsku – czyli jak przygotować ten klasyczny napój?

W czasie ostatnich ferii zimowych miałem okazję posmakować świetniej kawy po wietnamsku serwowanej w barze wegańskim >>Glonojad w Krakowie

@krzysztofbarista

#KrzysztofBarista #coffeekrakow #krakow

♬ Beautiful Place – Kianome

Kawa po wietnamsku to jedna z najbardziej rozpoznawalnych odmian kawy na świecie, znana ze swojego wyjątkowego smaku i aromatu. Napój ten jest mieszaniną kawy z mlekiem skondensowanym oraz przyprawami, takimi jak cynamon i anyż. To połączenie składników daje napojowi niepowtarzalny smak, który w ostatnich latach uwielbiają miłośnicy kawy na całym świecie.
W tym artykule opiszę, jak przygotować kawę po wietnamsku i jakie składniki będą potrzebne.

Jak przygotować kawę po wietnamsku?

Składniki:

2 łyżki kawy mielonej na bardzo drobny pył
2 łyżki mleka skondensowanego
1 szklanka wody
1 laska cynamonu (lub szczypta zmielonego)
1 szczypta anyżu

Instrukcja:

  1. Do tradycyjnego wietnamskiego zaparzacza do kawy Phin (>>przykładowy sklep) wsyp 2 łyżki kawy mielonej i dodaj 1 szczyptę anyżu oraz 1 laskę lub szczyptę cynamonu do szklanki.
  2. Rozgrzej mleko skondensowane, a następnie wlej go do filiżanki na kawę.
  3. W osobnym naczyniu zagotuj wodę, a następnie przecedź ją przez sitko w zaparzaczu Phin.
    Napar powoli przesączy się do filiżanki.
  4. Delikatnie wymieszaj składniki w filiżance, aby uzyskać jednolitą mieszankę.
  5. Gotowe! Kawę po wietnamsku najlepiej podawać gorącą.

Kawa po wietnamsku to nie tylko pyszny napój, ale także kawa o głębokich korzeniach kulturowych i społecznych. W Wietnamie kawa jest ważnym elementem kultury i tradycji, a sposób jej przygotowania odzwierciedla ducha wspólnotowości i gościnności. Kawa po wietnamsku jest doskonałym przykładem, jak napój może przyczynić się do budowania relacji międzyludzkich i budowania silnych społeczności.

Kawa po wietnamsku to wyjątkowy napój, który warto spróbować.
Dla mnie smak skondensowanego mleka przypomina mi dzieciństwo, kiedy to słodkie mleko w tubce stanowiło rarytas porównywalny z najlepszymi smakołykami.
Przygotowanie kawy wietnamskiej nie jest trudne, a składniki i zaparzacz Phin (od 25 zł) są łatwo dostępne w sklepach z kawą. Warto spróbować tego oryginalnego smaku i poznać kulturę i tradycje, które z nią związane.

Pozdrawiam,
#KrzysztofBarista Wacławek

#KrzysztofBarista Wacławek
Zamów Event z Baristą - link z reklamą
Scroll to Top