EkoLogiczna kawa – czyli jak wybrać kawę, która nie szkodzi środowisku oraz Tobie?
Kawa to jeden z najbardziej popularnych napojów na świecie, ale jej produkcja może mieć negatywny wpływ na środowisko. Wielu producentów kawy stosuje szkodliwe metody uprawy, takie jak stosowanie pestycydów czy wycinanie lasów deszczowych, co prowadzi do degradacji gleby i zanieczyszczenia wód.
Dlatego też, warto wybierać ekologiczną kawę, która nie szkodzi środowisku oraz Tobie.
W tym artykule podpowiem, jak wybrać ekologiczną kawę i na co zwrócić uwagę.
Certyfikat ekologiczny
Pierwszą rzeczą, na którą należy zwrócić uwagę przy wyborze ekologicznej kawy, jest certyfikat ekologiczny. Certyfikaty takie jak Organic, Rainforest Alliance czy UTZ zapewniają, że kawa została wyprodukowana w sposób przyjazny dla środowiska i że producenci przestrzegają zasad zrównoważonej uprawy.
UWAGA – Wielu producentów umieszcza na swoich opakowaniach oznaczenia ekologiczne które nie są certyfikatami.
Wobec powyższego zawsze zwracaj uwagę na wiarygodność certyfikatu. Jednym z wiarygodnych certyfikatów ekologicznych jest „Europejskie logo żywności PL-EKO-09”.
Ekologiczne regiony kawowe
Kupując ekologiczną kawę, warto wybierać połączenia kawowe z regionów, gdzie uprawy są prowadzone zgodnie z zasadami ekologicznymi. Takie regiony to na przykład Kolumbia, Peru, Kenia, Etiopia. Przy doborze kaw ekologicznych zwróć również uwagę na biedniejsze rejony Afryki gdzie nie ma dużych plantacji kawowych, w związku z tym nie dotarły tam jeszcze wielkie koncerny kawowe.
Świeżo palona kawa
Ekologiczna kawa powinna być także świeżo palona. Świeżo palona kawa smakuje lepiej i jest bardziej aromatyczna, a także zawiera więcej składników odżywczych. Więcej o tym dlaczego kawa świeżo palona jest najlepsza >>w tym artykule.
Dodam, że w naszym sklepie kupisz kawę wyłącznie świeżo paloną.
Kawa w ziarnach
Jeśli jesteś miłośnikiem kawy, którą mielisz samodzielnie, warto wybrać ekologiczną kawę w ziarnach.
Po pierwsze kawa w ziarnach ma dłuższą datę przydatności do spożycia niż mielona kawa.
Po drugie kupuj kawę z podanym terminem palenia, a nie tylko przydatności. Producenci tzw. „marketowi” bardzo często podają wyłącznie termin przydatności, który często wynosi dwa lata.
Kupując więc kawę która ma np. 6 miesięcy do daty przydatności otrzymujesz produkt spożywczy który został wyprodukowany (wypalony) półtora roku temu!
Jeśli spełnisz te dwa warunki, możesz mieć pewność, że Twoja kawa będzie świeża.
Znajomość palarni
Kupując ekologiczną kawę, warto znać palarnie, które oferują ekologiczne produkty. Wiele palarni kaw oferuje kawę ekologiczną, ale warto wybierać również te kawy, które również wykorzystują zrównoważone metody uprawy i produkcji.
Podsumowując, ekologiczna kawa to świetny wybór dla miłośników kawy, którzy chcą zadbać o środowisko i swoje zdrowie.
Wybierając ekologiczną kawę, warto zwrócić uwagę na certyfikaty ekologiczne, mniejsze plantacje kawowe, świeżość kawy, formę kawy oraz palarnie oferujące ekologiczne produkty. Dzięki temu możemy cieszyć się smakiem kawy, bez obaw o jej wpływ na środowisko i nasze zdrowie.
Najbliższe tygodnie to okres rozliczania się z podatku dochodowego.
Pamiętajmy więc, że istnieją organizacje dbające o nasze zdrowie, którym pomagając, pomagamy przede wszystkim sobie.
Jedną z tego typu organizacji sprawdzającą poziom zanieczyszczeń chemicznych w żywności na naszych półkach sklepowych jest >>FoodRentgen.
Jedną z najważniejszych informacji po dotychczasowych badaniach produktów żywnościowych dostępnych w Polsce jest to, że żaden z certyfikowanych produktów BIO nigdy nie przekroczył norm związanych z niebezpiecznym poziomem glifosadu.
Zachęcam zakupu kaw Gusto Cafe, ponieważ 1% z przychodu wesprze FoodRentgen.eu
aby w 2024 roku organizacja ta wykonała badanie dostępnych na polskim rynku kaw ziarnistych pod względem obecności glifosadu.
Artykuły na podobne tematy:
>>Kawa NieZdrowa
>>Działanie kofeiny
>>Kawa, a lasy deszczowe
Pozdrawiam,
#KrzysztofBarista Wacławek