Dlaczego kawa świeżo palona jest najlepsza?

Czy wiesz, że w dobrej, świeżej kawie możesz wyraźnie wyczuć smak pomarańczy, orzecha włoskiego czy kakao?
Dlaczego nic nie zastąpi kawy świeżo palonej?
Dlaczego należy mielić kawę tuż przed zaparzeniem?

Z tego artykułu dowiesz się, jak możesz zmienić swoje życie (przynajmniej kawowe) na lepsze.
Jak kupować najlepszą kawę, jak ją zaparzać oraz dbać aby nie wietrzała?

Oto zestaw pytań które pewnie sobie stawiasz jako Kawosz 😉


Zasada Kawosza No1

1. Zawsze kupuję kawę świeżo paloną

Dlaczego?
Ponieważ, nic nie zastąpi smaku i zapachu kawy świeżo palonej.
Jeśli szukasz dobrego smaku i zapachu w kawie „marketowej” lub w kawch z niemal wszystkich sklepów internetowych – nie znajdziesz w nich świeżości.

Kawa która przechodzi w drodze wysyłkowej zmienne warunki atmosferyczne, dodatkowo każdego dnia traci na terminie ważności.
W rezultacie kupujesz kawę z kilkumiesięcznym terminem po jej wypaleniu.
Nie jest to dobry pomysł na poprawienie Twojej sytuacji jako konesera kawy.
Kawa jest produktem higroskopijnym i chłonie zmienne warunki panujące w różnych klimatach.
Przestrzegam przed kupowaniem kawy która przeszła drogę przypuśćmy z Włoch, po drodze „zaliczając” pobyty w kilku hurtowniach zanim trafiła do marketu.
Włoska kawa jest dobra…ale spożywana we Włoszech!
Jeśli mieszkasz w Polsce kupuj kawę z lokalnych palarni.
A jeśli mieszkasz w Warszawie, najlepiej zamów dostawę prosto z palarni kawy, na przykład w naszym sklepie Kawa-Warszawa.pl.

Zasada Kawosza No2

2. Nie daj się zestarzeć (kawie)!

Wiemy już, że włoska kawa w Polsce jest dla starszych osób, przynajmniej mentalnie 😉
O wyższości jakości kaw klasy Speciality, w tym Gusto Cafe, pisałem w oddzielnym wpisie Lavazza vs Speciality.
Jeśli chodzi o świeżość kawy to samo, co w przypadku włoskich kaw dotyczy wielu sklepów internetowych (tego z kotkiem też), w których kawa musi przejść kilka miejsc przechowania kawy:
– palarnia,
– kurier (często 2-3 magazyny),
– magazyn sklepu -w którym kawa czeka na przykład miesiąc lub więcej,
– kurier (2-3 magazyny),
– Klient.
Przy tak długim łańcuchu dostaw, zmianie warunków higroskopijnych,nawet jeśli po wypaleniu mamy do czynienia ze świetną kawą, z pewnością nie wyczujesz takich smaków jak pomarańczy, orzecha włoskiego czy kakao

Nasza firma jako jedna z pierwszych w Polsce proponuje skrócenie dostaw kawy, bezpośrednio z palarni do Klienta.
Zyskujesz na tym Ty jako Klient na świeżości,
a co za tym idzie na Mega Jakości Kawy!
Część z dostaw jest realizowana bezpośrednio dzięki naszej osobistej dostawie, część przez firmę kurierską.
Aby cieszyć się świeżym smakiem kawy co miesiąc, polecam wykupienie subskrypcji Gusto Cafe.
>Tutaj możesz złożyć zamówienie na najlepszą w mieście kawę – Subskrypcja GustoCafe.

Co zrobić aby kawa nie zestarzała się po dostawie?

Jeśli dostaniesz już swoją wymarzoną kawę (Gusto Cafe) bezpośrednio z palarni, warto zadbać o:

  • Szybkie zużycie zakupionego surowca – sugeruję maksymalnie 2-3 tygodnie po otworzeniu paczki
    Możesz też zamawiać mniejsze ilości, np. >w tej subskrypcji
  • Powstrzymanie od zestarzenia się kawy – czyli jej nadmiernego utleniania.
    Kawa już po jej wypaleniu w palarni ulega utlenieniu,
    a szybkie utlenianie jak wiemy to starzenie się się produktów i organizmów (oraz ludzi).
    Najlepsza kawa po wypaleniu, w tym nasza Gusto Cafe, podlega odgazowaniu ok 10 dni w stałych warunkach. Po tym czasie, maksymalnie do 3 miesięcy, jest idealna do spożycia. Paczka z wywietrznikiem jest idealnym miejscem na przechowywanie kawy.
    Wobec powyższego nie przesypujemy kawy do innych zbiorników oraz zamykamy szczelnie – nasza Gusto Cafe, zarówno 250g jak i 1 kg jest zapakowana w w wygodną paczkę ze struną zamykającą.
    Nie przechowujemy kawy w lodówce, ponieważ zmienia to jej warunki higroskopijne oraz kawa w lodówce nawet dosyć szczelnie zapakowana, pobiera zapachy z innych produktów.
  • Zmielenie ziarna tuż przed parzeniem.
    Absolutnie nie kupuj mielonej kawy!
    Jeśli chcesz być Prawdziwym Kawoszem musisz sobie sprawić młynek z regulacją stopnia zmielenia kawy.
    Możesz nie mieć żadnego innego akcesorium Kawosza, ale młynek to podstawa.
    UWAGA – Kawa już 20 minut po zmieleniu traci 80% smaku i zapachu!
    A co dopiero kilka miesięcy po zmieleniu…

Ready, Steady?

To jak, dasz się zaprosić do przetestowania Najlepszych Kaw w Mieście?

Interesujesz się procesem palenia kawy?
>Zapraszam do tego wpisu>>Proces palenia kawy
oraz >>Wypalamy kawę z Tomem Obracjem


Twój Zawsze Świeży,
#KrzysztofBarista Wacławek

„Życie jest zbyt krótkie na picie słabej kawy”

Książka "100 Ciekawostek o Kawie" by #KrzysztofBarista
Książka „100 Ciekawostek o Kawie” Kup Taniej w Przedsprzedaży
Gusto Cafe Events - barista oraz wypożyczenie ekspresu w Warszawie
Scroll to Top