Być jak Clooney i Nespresso?

Dzisiaj będzie trochę filmowo,
wszak wszyscy w dobie pandemii uciekamy do świata filmów (post pisany w czasach tzw. „pandemii”).

Jak to zatem jest z tą Filmową Kawą Nespresso?

Czy Nespresso to Fake Kawa?

Co prawda nie mam na głowie tyle włosów co George Clooney…
ale na kawie znam się pewnie lepiej niż on,
więc napiszę co sądzę o
„Najlepszej kawie kapsułkowej świata – (Nespresso)”.

Jak to jest z tym:
„doświadczeniem kawowym najwyższej klasy”
jak pisze o sobie Nespresso?

Otóż to doświadczenie ląduje niestety sporo poniżej połowy stawki „aktorskiej”.
Jeśli chodzi o samo „doznanie kawowe” trzymając się terminologii filmowej gdzieś pomiędzy aktorami drugiego planu, a statystami.
Jednak ze względu na trucie środowiska Nespresso
ląduje jako aktor trzecioplanowy w serialowej, zamorskiej operze mydlanej!

Jak konkretnie wygląda jakość kawy N kontra reszta świata?

Światowy trójkąt jakości kawy
według punktacji o której pisałem w innym artykule.

Kawa Speciality vs N
Nespresso poniżej połowy najlepszych kaw świata

Jak widzimy najlepsza kapsułkowa kawa świata znajduje się więc gdzieś poniżej połowy stawki.

Tak to jest możliwe!

Wracając do doświadczenia kawowego najwyższej klasy,
w przekazie marki chodzi właśnie o utożsamianie się z „przystojnym jak diabli” aktorem oraz spłynięciu z reklam oraz butików N,
tego całego blichtru na nas…

Ale czy tak naprawdę kawa z segmentu „Komercyjna”
jest tak naprawdę zła?

Otóż nie, jest przyzwoita, ba powiem więcej, jeśli miałbym wypić kawę w nieznanej kawiarni lub w słabej sieciowej kawiarni, np na literę S,
zastanowiłbym się czy jednak nie wypić, będąc gdzieś w drodze literki N z ichniejszego sklepu…

Dlaczego?

Ponieważ mają bardzo powtarzalną i przyzwoitą jakość komercyjną.
Mimo zmielenia, jakość ich kawy jest na niezłym poziomie i faktycznie królują w segmencie kaw kapsułkowych niejednokrotnie przebijając kawy zrobione z kiepskiego ziarna przez „niekochającego” kawę baristę.

Tutaj ciekawy case.
Sam, prowadząc firmę w branży eventowej zapewniałem kilka lat temu obsługę kawową na koncercie tenora Adrea Bocielli.

Wiecie jaką kawę i ekspresy zażyczyła sobie ekipa i sam artysta?
Własnie Nespresso!

Dlaczego?
Ponieważ:

  • po pierwsze kawa ta jest przyzwoitym, powtarzalnym poziomie ala McDonald’s
  • po drugie, zapewne artysta, podobnie jak Clooney, jest na „liście płac” Nespresso…

Cena średniej jakości kawy Nespresso powyżej cen kaw Speciality?

W dniu dzisiejszym w internetowym sklepie N za 1 kapsułę (jedną kawę) zapłacimy 1,9-2,2 zł.
Porównując z cenami kaw Speciality, czyli dwa segment jakościowo lepszych kaw,
za Nespresso płacimy ponad 50% DROŻEJ niż Speciality!

Dlaczego – ponieważ biorąc ceny kaw Speciality za 1 kg ok 120-180 zł
i ich wydajność z 1 kg ok 110-120 kaw,
otrzymujemy cenę kawy Speciality na poziomie 1 zł max 1,63 zł.

Za co płacimy wysoką jak diabli cenę za kapsułkę z literką N:

  • za marketing, bo przecież musimy zapłacić za piękne produkcje filmowe z Georgem Clooneyem, piękne butiki w głównych miastach i inne działania reklamowe,
  • za aluminiowe kapsułki które są coraz droższe oraz uwaga
  • za „wypozycjonowanie jakości” kawy WYSOKĄ CENĄ
    Co jest dla wielu marek bardzo skutecznym działaniem na konsumentówklasy Premium.
    Trik marketingowy jest znany od dawna, czyli jak zawinąć coś słabego (czasami nawet coś niejadalnego…) w papierek od cukierka i sprzedać w wysokiej cenie w klasie Premium.

Nespresso kontra Środowisko

Kawa N jest przyzwoita w smaku ale…
….niestety nie jest przyzwoite to co producent Naspresso robi dla naszego środowiska.
Od wielu lat naszą planetę zaśmieciły już tony odpadów z aluminiowych kapsułek z napisem Nespresso.

Nespresso kontra Środowisko 0:4

Organizacja Rainforest Rescue zwraca uwagę na to iż:

  1. Mieszkańcy Europy spożywają każdego roku 2,5 miliona ton kawy, przy okazji wyrzucając tony kapsułek po Nespresso.
  2. Chwytem marketingowym Nespresso jest, że od niedawna kapsułki te można zwrócić do butików N i będą one podlegały recyklingowi.
    Odpowiedzialność za odpady jest zatem przerzucana na konsumenta.
  3. Proces produkcyjny każdej kapsułki jest bardzo szkodliwy dla środowiska, ponieważ są wycinane całe połacie lasów deszczowych pod kopalnie boksytu. Minerał ten jest potrzebny do produkcji Nespresso.
  4. Produkcja aluminium jest wyjątkowo energochłonna. Do wytworzenia jednej tony surowego aluminium zużywane jest nawet 14 000 kilowatogodzin energii.

Źródło: Artykuł „Szkodliwe kapsułki do kawy?” w Teraz Środowisko

Wpis jest fragmentem książki 📙 100CiekawostekOKawie.pl 👈

Czujmy się zatem jak Clooney
albo nawet lepiej,

pijąc kawę klasy Speciality,
taką jak >>tutaj.

Pozdrawiam filmowo!
#KrzysztofBarista

Książka "100 Ciekawostek o Kawie" by #KrzysztofBarista
Książka „100 Ciekawostek o Kawie” Kup Taniej w Przedsprzedaży
Gusto Cafe Events - barista oraz wypożyczenie ekspresu w Warszawie
Scroll to Top