Koniec roku, zwłaszcza tak ciekawego jak obecny zmusza do przemyśleń i zastanowienia się nad przyszłością rynku kawowego w Nowym 2021 Roku.
Z punku widzenia miłośnika kawy obecna „pandemia” spowodowała:
- przeniesienie miejsc pracy do domów
- brak możliwości spotykania się w kawiarniach
Te dwa aspekty zmieniają w znacznym stopniu zmieniły model funkcjonowania branży kawowej i modele picia kawy.
Sytuacja ta będzie z jednej strony przyczyną zmiany naszych nawyków kawowych oraz zamknięcia wielu biznesów ale i…
…uruchomienia nowych firm.
Oto moje 7 Prognoz Kawowych na Rok 2021:
- Większa świadomość Klientów w zakresie kultury picia kawy w Polsce.
Mowa tutaj głównie o tym, że Klienci którzy mają więcej czasu w związku z pobytem w domach, edukują się, w tym, w zakresie kawy.
Głównie czytają i będą się edukowalii o alternatywnych metodach przygotowywania kawy oraz o znaczeniu kawy Speciality, o której pisałem w tym wpisie< - Zamykanie lokali gastronomicznych – w tym kawiarni które są położone „10 metrów od sukcesu”
Mam na myśli lokale położone w złej lokalizacji. O kawiarniach położonych 10 m od sukcesu mówiliśmy z Mistrzynią Świata Baristów Agnieszką Rojewską w tym wywiadzie<
Osobiście przestrzegam moich Klientów przed uruchamianiem kawiarni poza „ciągiem komunikacyjnym”.
Piszę też o tym w cyklu wpisów o Adamie Ringerze – twórcy sieci Green Caffe Nero - Zamykanie „starych” kawiarni spowoduje powstanie nowych.
Wszak rynek nie znosi niszy, więc będzie więcej miejsca dla „świeżych” kawiarni.
W dniu wczorajszym rozmawiałem z pewnym Amerykaninem który 10 lat temu przyjechał do Polski i wówczas nie było nie tylko kawiarni ale i palarni kawy w Polsce. Obecnie w Warszawie mamy „wysyp” jednych i drugich. Prognozuję jednak, że nawet 40% kawiarni nie przetrwa najbliższych miesięcy. Podobna sytuacja może mieć miejsce z 20-30% firmami wypalającymi kawę… - Polacy tłumnie ruszyli na zakupy „kawiarni w domu” czyli ekspresów automatycznych.
Ruszyli głównie do OnLine, gdzie sprzedaż ekspresów w wielu sklepach wzrosła nawet o 200%. Sądzę, że przyszły rok też będzie rekordowy! - Wzrost zainteresowania metodami alternatywnymi przygotowywania kawy.
W związku z punktem 1 czyli „edukacją domową” kawopijców wzrasta również zainteresowanie „alternatywą”. Mniej zasobni Klienci lub bardziej eksperymentujący, chętnie próbują kawy na wciąż nowe sposoby parzenia kawy takie jak: kawiarka (Moka), Chemex, Aeropress, French Press, Syfon, Drip czy Rok Espresso Maker (o nich napiszę w oddzielnych wpisach). - Wzrost znaczenia kawy na wynos
Obecnie pokazuje to oblężenie kawiarni które serwują kawę „na wynos”, typu Bike Cafe, np. w moim ulubionym Parku Skaryszewskim.
W niektórych dużych miastach na zachodzie Europy czy w USA, jest wiele miejsc gdzie w małym lub nawet mikro lokalu ustawiają się 3 kolejki „kawopijców”:
– pierwsza do zamówienia Cafe,
– druga do odbioru Cafe
– trzecia do toalety…
Sądzę, że tego typu lokale powstaną i w Polsce.
Przy okazji zapraszam na Gusto Cafe na wynos i wsparcia Cukierni Bajka w Warszawie ul. Wołoska 57< - Społeczeństwo wyjdzie na ulice,
w związku z brakiem dostępu do kawy w biurach…
Swoją drogą, już na poważnie, działy HR będą mogły zatroszczyć się o swoich pracowników pozostających w domach.
Już dzisiaj mogą zaproponować nie tylko Zarządowi ale i szeregowym pracownikom dostęp do najlepszej kawy klasy Speciality,
w postaci Subskrypcji Gusto Cafe z dostawą do domu<
Życzę Wam
Wesołych Świąt oraz udanego Roku 2021!
#KrzysztofBarista Wacławek