Pierwsza Polka i pierwsza kobieta która została Mistrzynią Świata Baristów!
Zapiski z mojego wywiadu z wielokrotną Mistrzynią Polski Baristów Agnieszką “Rojes” Rojewską.
Na wstępie
Wywiad przeprowadzałem po zdobyciu trzeciego Mistrzostwa Polski Baristów, a tuż przed Mistrzostwami Świata w których Agnieszka zdobyła pierwsze miejsce z największą przewagą punktową w historii przed kolejnym zawodnikiem.
Zapiski z wywiadu:
Agnieszka Rojewska jest urodzonym typem zawodniczki, jako dziecko trenowała sport zawodniczo.
Obecnie chodzi na siłownię i biega.
Sport pomaga jej na reset głowy, wyciszenie i obniżenie poziomu adrenaliny, powrót do pozytywnego i kreatywnego myślenia.
“Aby osiągnąć poziom mistrzowski musisz zrezygnować z życia prywatnego” – Agnieszce osiągnięcie poziomu mistrzowskiego
zabrało 5 lat…
Jest introwertyczką więc występowanie przed sędziami i publicznością są każdorazowo wychodzeniem z jej strefy komfortu.
Jakie jej cechy charakteru decydują, że jest w tym co robi, mega dobrą – a nawet najlepszą:
1. Jest bardziej zdeterminowana od innych, widzi cel i stara się wizualizować wygraną
2. Jest bardziej cierpliwa od innych, wielu jej rywali zrezygnowało ze startów po jednej lub kilku przegranych… ale nie Agnieszka. Umiejętność podnoszenia się po przegranej oraz wyciągania wniosków z błędów – “Często po przegranej robię 2-3 kroki w tył”.
Przełomowym momentem w jej karierze światowej był start w MŚB w 2015 roku kiedy to otrzymała duże wsparcie od fanów najpierw z Poznania, później Polski i uwierzyła, że może wygrać w zawodach rangi światowej. Mimo, że zajęła wtedy 34 miejsce, dostała “wiatru w żagle” właśnie od prawdziwych fanów.
Uważam, że jej główną cechą charakteru, decydującą o przewadze jest nieustępliwość czyli “parcie na bramkę”, mimo często niesprzyjających okoliczności.
Podobnie zachowuje się jeden z najlepszych na świecie żeglarzy Alex Thomson, którego sylwetkę opisałem we wpisie “Nie samą kawą człowiek żyje”< na podstawie filmu “Nieustępliwy”.
Poza wywiadem:
Zapiski z podsumowania innego wywiadu po wygraniu MŚ przez Agnieszkę.
Jakie przewagi zadecydowały, że zdobyła mistrzostwo (poza powyższymi):
W zasadzie jedna przewaga o której mówiła Agnieszka. Poziom światowy baristów jest bardzo wyrównany ale ona była w stanie wyróżnić się dwoma sprawami które można podsumować sentencją:
Wyróżnij się albo zgiń!
Jej wyróżniki:
1. Zmieniła image osobisty i sceniczny na “blondie” włosy niemal siwe pozwoliły na zapamiętanie jej jako zawodniczki przez sędziów.
2. Doskonale przygotowanie prezentacji w postaci zastawy i stołów przygotowanych przez jej ojca.
Jeśli rozważasz nadal zostanie kolejnym Mistrzem Świata Baristów z Polski, życzę powodzenia!
Teraz już wiesz jak.
Sugeruję jednak otworzyć kawiarnię, tak aby tysiące kaw które przygotujesz nie poszły kanałami do “Wisły”….
…przynajmniej bezpośrednio.
Jeśli jesteś z Warszawy zapraszam na mistrzowskie szkolenie baristyczne w zaprzyjaźnionej Warszawskiej Szkole Baristów prowadzone przez samą Agnieszkę Rojewską << niestety już nieaktualne
Ale za to, zapraszam na szkolnie baristyczne skromnego ucznia Agnieszki<<
Więcej o Mistrzyni:
Strona: http://Rojes.pl/o-mnie/
Wywiad z Vloga Jest-Moc.pl<
Pozdrawiam,
#KrzysztofBarista Wacławek