Włoska kawa – ikona tradycji

Włoska kawa – ikona tradycji czy relikt przeszłości?

Kiedy myślimy o kawie, trudno nie wspomnieć o Włoszech i włoskim Dolce Vita 😁👌
To właśnie tam narodziły się espresso, cappuccino i cała kultura kawowych rytuałów.
Włoskie marki, takie jak Lavazza czy Illy (czy „młoda” marka, bo z 2011 roku – Stromboli.coffee ), stały się synonimem jakości i tradycji, a ich logotypy zdobią kawiarnie na całym świecie.
Włosi zaszczepili w nas miłość do małej czarnej i pokazali, że picie kawy to coś więcej niż tylko konsumpcja – to doświadczenie, chwila zatrzymania w biegu codzienności.

Włoska kawa Stromboli.coffee



Ale czy dziś włoska kawa to nadal szczyt kawowej doskonałości?
Tutaj chyba Cię zaskoczę, ponieważ eksperci kawowi mają inne zdanie.
Ich zdaniem najlepsza kawa to ta świeżo wypalona w miejscu podawania (najlepiej tej samej dzielnicy lub mieście, idealnie dopasowana do gustu i preferencji lokalnych konsumentów. Włoskie mieszanki często bazują na ziarnach niższej jakości, które maskuje się intensywnym wypaleniem.
Tymczasem kawa Specialty stawia na transparentność – znamy jej pochodzenie, metodę obróbki i proces palenia.
Dzięki temu możemy odkryć bogactwo smaków, jakie oferują poszczególne regiony, od delikatnych nut kwiatowych Etiopii po czekoladowe akcenty z Ameryki Południowej.

Czy to oznacza, że zatem włoska kawa traci na znaczeniu?
Niekoniecznie.
Włosi wciąż pozostają mistrzami w tworzeniu niezrównanej atmosfery wokół kawy, a ich doświadczenie w rozwijaniu kawowej kultury jest nieocenione.
Są również mistrzami w przekazach reklamowych, podbijając ocenę swoich kaw w naszych głowach, a tym samym w naszych kubkach smakowych.
Jednak coraz więcej osób odkrywa świat Specialty, który redefiniuje nasze podejście do kawy – od plantacji po filiżankę.
Więcej kawach Speciality w tym wpisie „Lavazza kontra Speciality”<<

Czas na refleksję: czy kawa, którą pijemy, to tylko tradycja, czy także jakość?
Może warto połączyć włoską miłość do rytuału z nowoczesnym podejściem do świeżości i różnorodności smaku?

❗️Na koniec ciekawostka
Mimo, że najbardziej prestiżowe zawody kawowe o nazwie Mistrzostwa Świata Baristów odbywają się od 25 lat, to Włosi nigdy nie zdobyli tego tytułu.
A tutaj niespodzianka! Ponieważ my Polacy możemy być dumni, ponieważ w 2018 roku tytuł Mistrzyni Świata Baristów zdobyła Polka Agnieszka Rojewska (zobacz mój wywiad video z Agnieszką<<)

❓️A Ty na co stawiasz „Włoszczyznę” czy kawy z polskich palarni
Daj znać na moim FB<<

P.S.
„Włoska marka kawy” Stromboli.coffee to żart 😁👌
Ale, ale! Ta domena czeka wybuch w jednym z moich przyszłych projektów 😉
Zobacz inspirację do nazwy tej kawy 👇 („po godzinach” organizuję takie rejsy)

Mała Orkiestra Świątecznej Pomocy dla Artura

A tutaj zapraszam do realnego wsparcia:
❤️Małej Orkiestry Świątecznej Pomocy❤️ czyli pomocy dla mojego niepełnosprawnego przyjaciela Artura w zakupie elektrycznego wózka inwalidzkiego oraz opłaceniu asystentów.
Deklaruję się, iż do każdych 100 zł wpłaty będziemy wysyłali darczyńcom, wraz z moim wydawcą Księgi Barneja, książkę „100 Ciekawostek o Kawie”.
Po wpłacie wyślij maila w tytule „ARTUR 100” na bok@ksiegibarneja.pl oraz adres dostawy, a wyślemy książkę w prezencie.

Linki do wywiadu z Arturem i zbiórki 👇
❤️ Link do zbiórki – wpisz w tytule „Artur Sadowski – Wózek”<<
💚 Wywiad z Arturem<<

Pozdrawiam noworocznie 😁👌
KrzysztofBarista

„Życie jest zbyt krótkie na picie słabej kawy”

📙 #100CiekawostekOKawie by #KrzysztofBarista

Event z Baristą Gusto Cafe
Event z Baristą Gusto Cafe<< Sprawdź nasze usług
Scroll to Top