Chemex – jak przygotować najlepszą kawę?

W tym artykule przeczytasz jak zrobić najlepszą kawę z Chemexa,
ale również przy pomocy innej metody przelewowej.

Artykuł ten jest kontynuacją cyklu przewodników na temat metod zaparzania kawy pod tytułem: “Jak parzyć najlepszą Cafe”.
Jeśli chcesz zobaczyć inne przewodniki, kliknij >Przewodnik


Czy wiesz, że pierwowzór Chemexa, czyli kawę filtrowaną, wymyśliła Pani Melitta Bentz już w 1908 roku?
Jako wielbicielka kawy, Pani Melitta, nie mogła pogodzić się z faktem, że ostatni łyk z filiżanki zawsze zawierał więcej fusów niż kawy. Wynalazła więc filtr do kawy używając zwiniętej bibuły z zeszytu syna, którą włożyła do blaszanego naczynia, w którego dnie zrobiła kilka dziur. (>Wikipedia)
Obecnie firma Melitta jest jednym z największych na świecie producentów filtrów do kawy przelewowej.


Chemex – wynalazek z 1941 roku

Projekt ekspresu opatentował właśnie w tym roku emigrant z Niemiec Peter Schlumbohm.
Działanie Chemexa polega na tym, iż gorąca woda o odpowiedniej temperaturze, w szklanym naczyniu powoli przesiąka przez papierowy filtr wypełniony zmielonymi ziarnami kawy.
Moda na Chemexa trafiła po ok 70 latach również do Polski, między innymi dzięki popularyzacji tej metody przez ekspertów kawowych którzyzwracają uwagę, iż gruby, kilkuwarstwowy filtr, w tej metodzie usuwa z naparu większość olejków zawartych w kawie, dzięki czemu powstały napój różni się smakiem od kawy przygotowywanej za pomocą innych metod.

Czego zatem potrzebujemy aby przygotować modną ostatnio
„Hipsterską kawę” z Chemexa w domu?

Podstawowe wymagania:

Chemex jest świetnym urządzeniem do przygotowania kawy dla kilku osób z urządzenia o pięknym wzornictwie.
Stosując się do poniższych zasad możesz cieszyć się świetną kawą…
oraz
zabłysnąć jako Barista, zapraszając znajomych na „Rytuał picia najlepszej Cafe” 🙂

Przewodnik – Najlepsza Cafe z Chemexa

Przepis dla Chemexa o pojemności 6 filiżanek:
6 filiżanek / 45 g kawy / 750 g wody / Czas parzenia: 4-5 minut

  1. Rozgrzej dzbanek / przepłucz filtr
    Wlej gorącą wodę na ok 2-3 min. aby podgrzać Chemexa. Rozgrzanie dzbanka zapobiega wahaniom temperatury zaparzania. Jeśli pijesz mniejszą kawę lub w zimnym otoczeniu, podgrzej również filiżanki. Przepłukanie filtra gorącą wodą w ilości ok 200 ml zapewnia częściowe pozbycie się smaku papieru w późniejszym przelewie.
  2. Zmiel kawę
    W każdej metodzie bardzo ważne jest aby zmielić kawę przed samym zaparzeniem. W tej metodzie warto zmielić kawę dosyć grubo, nawet 8 w skali 1-10. Stosunek kawy powinien wynosić ok 6-8 g na 100 ml wody.
    Warto oczywiście eksperymentować zarówno ze stopniem zmielenia jak i większej/mniejszej ilości kawy, tak aby znaleźć optymalny dla siebie smak.
  3. Zalej kawę wodą po raz pierwszy
    Umieść kawę w filtrze i zalej kawę ok 100 ml przefiltrowanej wody o temperaturze ok 90-95 stopni C po raz pierwszy – nazywamy to preinfuzją. Zalewaj kawę powoli, cienkim, kolistym strumieniem wody (gif poniżej).
  4. Odczekaj ok 30-40 sekund
    Czas preinfuzji daje nam pełniejszy oraz bardziej zbalansowany smak kawy.
  5. Zalej pozostałą ilością wody
    Polewamy kawę ruchem okrężnym wywołując „turbulencję” kawy.
    Dolewamy wodę czekając aby kawa równomiernie przelewała się z filtra.
  6. Zamieszaj kawę
    Po przelaniu całej wody, pozbywamy się filtra i mieszamy kawę w dzbanku.
    Cafe jest gotowa do serwowania.
    Smacznego!

Poniżej zdjęcie jak zmielić kawę Chemex.

Mielenie kawy pod French Press
Kawa zmielona pod Chemex

Ciekawostki o Chemex

W powieści Pozdrowienia z Rosji Ian Fleming opisał Chemex jako ulubioną metodę przygotowywania kawy przez Jamesa Bonda.
Zamiłowanie do szklanych kawiarek tej marki zdradza również grany przez Paula Newmana Lew Harper, główny bohater filmu Ruchomy cel oraz tytułowa Rosemary Woodhouse (Mia Farrow) w dramacie Romana Polańskiego Dziecko Rosemary.
Chemex występuje także m.in. w pilocie serialu Przyjaciele i jako element wystroju mieszkania Dona Drapera w serialu Mad Men.
Z kolei w filmie Interstellar bohaterowie używają Chemexa do filtrowania wody z pyłu na dotkniętej kataklizmem Ziemi… (>Wikipedia)

Pozdrawiam,
Zawsze Świeży
KaWacławek

[ux_banner bg=”1571″ bg_overlay=”rgba(0, 0, 0, 0.31)”] [text_box width=”40″ width__sm=”60″ position_x=”15″ position_y=”85″]

Gusto Cafe pod filtr

Tak się składa, że mamy świetną kawę pod metody przelewowe – czyli filtrowaną kawę, w tym Chemex. 

[button text=”Kup Teraz” radius=”99″ depth=”2″ depth_hover=”2″ link=”https://kawa-warszawa.pl/produkt/kawa-gusto-cafe-steady/”] [/text_box] [/ux_banner]
Scroll to Top