Najpopularniejsze Rodzaje Kaw

Wchodzisz do kawiarni i zastanawiasz się jaką kawę wybrać?
Może zastanawiasz się co „mówi” do Ciebie Twój nowy ekspres?

Jeśli chcesz pogłębić swoją wiedzę na temat kawy, ten artykuł jest dla Ciebie.

Dajmy sobie na razie spokój z Romano czy Black Eye oraz innymi 38 rodzajami kawy.
Skupmy się na kawach które możesz spotkać w naszych kawiarniach.


10 Rodzajów kaw które najczęściej spotykasz w polskich kawiarniach


Większość kaw które tutaj prezentujemy zostało opracowanych przez Włochów, jako, że kultura picia espresso i jej pochodnych zostało rozpowszechnionych dzięki włoskiemu wynalazkowi z 1901 roku jakim jest stosowany do dzisiaj ekspres ciśnieniowy.
Wszystkie opisywane tutaj kawy możemy zrobić za pomocą właśnie ekspresu który widzimy w kawiarniach.
Możemy również próbować zrobić kawy o podobnych parametrach z ekspresów domowych, zarówno kolbowych jak i nawet automatycznych.

Napoje na bazie Espresso

1. Espresso (krótka czarna kawa)
Espresso (inaczej „krótka czarna”) od włoskiego słowa Espressivo – wyrazisty. Proszę nie mylić nazwy i nie mówić „ekspresso”. Nazwa espresso nie pochodzi od polskiego słowa „ekspres” 😉
Espresso jest podstawą i najważniejszą częścią każdego napoju we włoskim standardzie przygotowywania kaw.

Instrukcja

Jedna porcja espresso w filiżance do espresso.
Wielkość napoju ok 35 ml

2. Doppio – Podwójne Espresso
Podwójne espresso (inaczej „Doppio”) to po prostu dwa „shoty” espresso w jednej filiżance.

Instrukcja

Dwie porcje espresso w filiżance espresso
Pojemność napoju ok 60 ml


3. Ristretto
Ristretto to espresso, lecz „skrócone”. W trakcie robienia espresso zatrzymujemy ekspres w połowie zaparzania (ekstrakcji). W efekcie otrzymujemy bardziej skoncentrowaną i ciemniejsza kawę.
Uwaga! Tylko dla miłośników delektowania się łykiem „napoju bogów”.
Warto przepłukać kubki smakowe wodą aby poczuć ten jeden łyk.

Instrukcja

Wyłącz normalną ekstrakcję espresso, zanim espresso zacznie lecieć z wylewki jaśniejszy napar.
Wielkość napoju ok 15-20 ml

4. Lungo
Lungo w przeciwieństwie do Ristretto przedłużamy, a nie „skracamy” czyli pozwalam aby kawa przelewała się przez wylewkę ok. dwa razy dłużej niż w Espresso.
Tak uzyskana kawa będzie miała więcej kofeiny niż espresso i będzie od niej bardziej gorzka.

Instrukcja

Wyłącz ekstrakcję espresso i czekaj do 60 sekund (versus ok 30 w Espresso).
Wielkość napoju ok 90 ml.

5. Macchiato
Macchiatto to z włoskiego „splamiona mlekiem”
Jest to espresso z dodatkiem niewielkiej ilości spienionego mleka.
Zatem pamiętajmy, że Macchiatto to nie to samo co Latte Macchiatto.
Często w kawiarniach w menu możemy znaleźć nazwę „Espresso Macchiatto” ale nie jest to regułą.
Natomiast Latte Macchiatto to kawa znacznie większa z duuużą ilością mleka.

Instrukcja

Przygotuj Espresso w filiżance do espresso, w tym samym czasie spieniając mleko. Zdejmij jedną, dwie łyżki spienionego mleka i dodaj do espresso.
Wielkość napoju ok 50 ml

6. Cappuccino
Biała kawa na bazie pojedynczego espress.
W czasie gdy uruchomimy ekstrakcję naszej „bazy” spieniamy mleko.
Nazwa Cappuccino pochodzi od habitu kapucynów który swojego czasu miał kolor niemal identyczny z kolorem kawy.

Cappuccino
Cappuccino

Instrukcja

Do filiżanki zaparzamy espresso. W czasie ekstrakcji spieniamy mleko na aksamitną, jogurtową teksturę. Zalewając espresso kawą możemy „wyczarować wzór jak powyżej 😉
Wielkość napoju ok 150 ml.

7. Flat White
Biała kawa która przywędrowała do nas z Australii i w ostatnich latach jest istnym hitem w kawiarniach sieciowych.
Bazą tej kawy jest podwójne espresso do którego dodajemy bardzo aksamitnie spienione mleko.

Instrukcja

Kawę podajmy w filiżankach do Cappuccino. Warstwa piany na powierzchni napoju będzie jednak dużo mniejsza niż na cappuccino.
Wielkość napoju ok 160 ml.

8. Latte
Latte jest królową polskich kawiarni.
Przy tej dużej mlecznej kawie można długo porozmawiać w kawiarni.
Podawana przeważnie w szklankach, dzięki czemu możemy zobaczyć trójwarstwową Cafe.

Instrukcja

Bazą jak zwykle jest Espresso ale tym razem odwracamy kolejność wlewania do szklanki. Spieniamy dużą ilość mleka, nalewamy do naczynia, czekamy chwilę aby stałe mleko oddzieliło się od piany.
Następnie powoli wlewamy espresso po ściance szklanki.
Wielkość napoju ok 180-220 ml

9. Cortado
Cortado to mała mleczna kawa
Bazą pozostaje „włoskie” espresso lecz napój ten przywędrował do nas z Hiszpanii.

Instrukcja

Do espresso dodajemy dolewamy ok 70 ml spienionego mleka na sposób bardzo aksamitny, czyli tak jak pod Flat White.
Wielkość napoju ok. 100 ml.

10. Affogato
To w zasadzie deser lodowo kawowy coraz bardziej popularny w letnie, upalne dni.

Instrukcja

Włóż gałkę lodów waniliowych do filiżanki, po czym zalej ją podwójnym espresso.
Smacznego 😉


Zobacz też, jak przygotować kawę innymi sposobami niż opisywane powyżej, typu Chemex, French Press i inne metody.

Jeśli chcesz zrobić kawę tak dobrą jak w najlepszych polskich lub włoskich kawiarniach, zapraszam do zakupu najlepszego ziarna od Gusto Cafe.

Pozdrawiam,
Zawsze Świeży
#KrzysztofBarista

>>Tutaj możesz zamówić baristę który pięknie poda te wszystkie kawy na Twój Event 🙂

Zamów Event z Baristą
Scroll to Top