Arabika kontra Robusta

6 różnic między kawą Arabika a Robustą

Na świecie istnieje sklasyfikowanych ponad 100 gatunków kaw, z czego tylko dwie są najbardziej popularne w hodowli, a co za tym idzie w sprzedaży: No 1 Arabica, No 2 Robusta.

Czym zatem różni się Arabica od Robusty:

  1. Kawa Arabica ma dwukrotnie mniej kofeiny niż Robusta – konkretnie ok 1,7% versus ok 2,5%.
  2. Smak Robusty jest bardzo płaski, często wręcz opisywany przez testerów jako smak „spalonej gumy” 😉 Jest to spowodowane samym gorzkim smakiem kofeiny.
  3. Robusta ma mniejsze wymagania co do uprawy, ma wyższe plony, jest bardziej odporna na owady. Może rosnąć na terenach nizinnych 0-800 m n.p.m, w porównaniu z Arabiką – 800-2200 m n.p.m.
  4. Arabika zawiera prawie 60% więcej lipidów i prawie dwukrotnie większe stężenie cukru niż Robusta.
  5. Około 75% światowej produkcji kawy to Arabika, około 25% Robusta. Brazylia jest najważniejszym producentem Arabiki, a Wietnam produkuje najwięcej Robusty.
  6. W związku z łatwiejszą uprawą, światowe ceny Robusty są dwukrotnie niższe od cen Arabiki.

Jaka kawa do danej metody zaparzania?

Zasada którą sugerujemy stosować, to „długość kawy”.
Jeśli lubisz tradycyjną „krótką” kawę typu espresso, lungo która pobudzi się dzięki wyższej zawartości kofeiny, polecamy stosowanie Arabik z dodatkiem Robusty, takich jak wysokiej klasy kawy Gusto Cafe: GO o stosunku 85 Arabica/ 15 Robusta oraz kawę Jest-Moc.pl o stosunku Arabika/35 Robusta
Tutaj świetnie będą metody: ekspres kolbowy, Moka (zobacz przewodnik) oraz ekspres automatyczny.

Jeśli lubisz rozkoszować się głębokim smakiem kawy w „dłuższych” kawach typu Americano polecamy stosowanie metod „alternatywnych”, przelewowych takich jak Chemex oraz Dripp, tradycyjnego ekspresu przelewowego oraz French Press (zobacz przewodnik).
Tutaj znakomicie sprawdzą się kawy 100% Arabica Gusto Cafe takie jak Ready i Steady.

Mocno pozdrawiam,
#KrzysztofBarista

Gusto Cafe Events - barista oraz wypożyczenie ekspresu w Warszawie
Scroll to Top