Jak przygotować kawę we French Press

Większość osób nie wie jak przygotować dobrą kawę z French Press.
Jest to jeden z ulubionych sposobów przygotowywania kawy przez Polaków, spopularyzowany przez francuskie kawiarki dostępne w szwedzkim sklepie z wyposażeniem domu na literę I.

Artykułem tym rozpoczynamy cykl przewodników na temat metod zaparzania kawy pod tytułem: „Naucz się parzyć najlepszą Cafe”.
W ciągu 5 minut czytania dowiesz się jak przygotować znakomitą kawę z French Press również w ciągu 5 minut!

Czego zatem potrzebujemy aby rozpocząć pracę z „Francuskim Łącznikiem”?

Podstawowe wymagania:

French Press jest świetnym urządzeniem do prostego i szybkiego przygotowania najlepszej kawy pod warunkiem zachowania poniższych zasad.
Co ważne, nie potrzebujemy stosować w tej metodzie papierowego filtra który zmienia smak kawy.

Przewodnik – Najlepsza Cafe we French Press

  1. Rozgrzej dzbanek
    Wlej gorącą wodę na ok 2-3 min. aby podgrzać French Press. Rozgrzanie dzbanka zapobiega wahaniom temperatury zaparzania. Jeśli pijesz mniejszą kawę lub w zimnym otoczeniu, podgrzej również filiżanki. Warto stosować te zasady we wszystkich metodach parzenia kawy.
  2. Zmiel kawę
    W każdej metodzie bardzo ważne jest aby zmielić kawę przed samym zaparzeniem. W tej metodzie warto zmielić kawę dosyć grubo, nawet 8 w skali 1-10. Stosunek kawy do wody powinien wynosić 1/15 czyli jeden gram kawy na 15 g(ml) wody.
    Warto oczywiście eksperymentować zarówno ze stopniem zmielenia jak i większej/mniejszej ilości kawy, tak aby znaleźć optymalny dla siebie smak.
  3. Zalej kawę wodą
    Zalej zmieloną kawę, przefiltrowaną wodą o temperaturze ok 90-95 stopni C, a następnie szybko zamieszaj łyżeczką. Zamknij dzbanek górną częścią French Pressa.
  4. Odczekaj ok 4 minuty
    Prawidłowy czas parzenia kawy we French Press to 4 minuty. Możesz też eksperymentować z krótszymi/dłuższymi czasami aby sprawdzić jak zmienia się smak kawy w wykładni czasu.
  5. Tłok w dół
    Po ok 4 minutach powoli naciskaj powoli tłok w dół do samego końca. Tłok powinien opadać z dosyć dużym naciskiem. Jeśli opada zbyt wolno, kawa jest zmielona zbyt drobno, a jeśli opada zbyt szybko, to kawa jest zbyt grubo zmielona.
  6. Przelej kawę
    Zalecam szybkie rozlanie kawy do filiżanek lub innego naczynia, ponieważ zbyt długi czas ekstrakcji spowoduje, że kawa będzie miała zbyty gorzki smak.

Poniżej infografika o French Press, którą możesz również zobaczyć w większej rozdzielczości oraz wydrukować.

French Press
Kliknij aby powiększyć

Dodatkowe Informacje

Zastosowanie wagi do odmierzania odpowiedniej dozy kawy pozwoli nam na dokładne i powtarzalne zaparzenie naszej cafe.
Jeśli jednak nie masz wagi, możesz wsypać kawę odmierzając ilość łyżką.
To samo dotyczy temperatury wody potrzebnej do przygotowania naparu.
Tutaj też nie musisz przesadzać z dokładnością, warto aby odczekać 1-2 minuty po zagotowaniu wody, następnie zaparzyć kawę. Możesz porównać np. smak kawy przy różnych czasach i wybrać optymalny dla siebie.
Warto przynajmniej raz w miesiącu rozebrać swojego „francuza” – część z filtrem i umyć bez stosowania tradycyjnych płynów do mycia naczyń. Możesz to zrobić z dodatkiem sody i soli lub zakupić specjalny preparat do mycia ekspresów.

Poniżej zdjęcie jak zmielić kawę pod French Press.

Mielenie kawy pod French Press
Grubo zmielona Cafe pod French Press.

Życzę miłego eksperymentowania
oraz cieszenia się przygotowaniem kawy,
tak aby dobrać dla siebie najlepszą
formę zaparzania ulubionej Cafe.

Pozdrawiam,
#KrzysztofBarista

Gusto Cafe Events - barista oraz wypożyczenie ekspresu w Warszawie
Scroll to Top