Większość osób nie wie jak przygotować dobrą kawę z French Press.
Jest to jeden z ulubionych sposobów przygotowywania kawy przez Polaków, spopularyzowany przez francuskie kawiarki dostępne w szwedzkim sklepie z wyposażeniem domu na literę I.
Artykułem tym rozpoczynamy cykl przewodników na temat metod zaparzania kawy pod tytułem: „Naucz się parzyć najlepszą Cafe”.
W ciągu 5 minut czytania dowiesz się jak przygotować znakomitą kawę z French Press również w ciągu 5 minut!
Czego zatem potrzebujemy aby rozpocząć pracę z „Francuskim Łącznikiem”?
Podstawowe wymagania:
- Przefiltrowana woda
- Młynek do kawy
- Dobre ziarna kawy – najlepiej klasy Speciality, takie jak Gusto Cafe
- Dzbanek French Press
- Opcjonalnie: waga oraz termometr
French Press jest świetnym urządzeniem do prostego i szybkiego przygotowania najlepszej kawy pod warunkiem zachowania poniższych zasad.
Co ważne, nie potrzebujemy stosować w tej metodzie papierowego filtra który zmienia smak kawy.
Przewodnik – Najlepsza Cafe we French Press
- Rozgrzej dzbanek
Wlej gorącą wodę na ok 2-3 min. aby podgrzać French Press. Rozgrzanie dzbanka zapobiega wahaniom temperatury zaparzania. Jeśli pijesz mniejszą kawę lub w zimnym otoczeniu, podgrzej również filiżanki. Warto stosować te zasady we wszystkich metodach parzenia kawy. - Zmiel kawę
W każdej metodzie bardzo ważne jest aby zmielić kawę przed samym zaparzeniem. W tej metodzie warto zmielić kawę dosyć grubo, nawet 8 w skali 1-10. Stosunek kawy do wody powinien wynosić 1/15 czyli jeden gram kawy na 15 g(ml) wody.
Warto oczywiście eksperymentować zarówno ze stopniem zmielenia jak i większej/mniejszej ilości kawy, tak aby znaleźć optymalny dla siebie smak. - Zalej kawę wodą
Zalej zmieloną kawę, przefiltrowaną wodą o temperaturze ok 90-95 stopni C, a następnie szybko zamieszaj łyżeczką. Zamknij dzbanek górną częścią French Pressa. - Odczekaj ok 4 minuty
Prawidłowy czas parzenia kawy we French Press to 4 minuty. Możesz też eksperymentować z krótszymi/dłuższymi czasami aby sprawdzić jak zmienia się smak kawy w wykładni czasu. - Tłok w dół
Po ok 4 minutach powoli naciskaj powoli tłok w dół do samego końca. Tłok powinien opadać z dosyć dużym naciskiem. Jeśli opada zbyt wolno, kawa jest zmielona zbyt drobno, a jeśli opada zbyt szybko, to kawa jest zbyt grubo zmielona. - Przelej kawę
Zalecam szybkie rozlanie kawy do filiżanek lub innego naczynia, ponieważ zbyt długi czas ekstrakcji spowoduje, że kawa będzie miała zbyty gorzki smak.
Poniżej infografika o French Press, którą możesz również zobaczyć w większej rozdzielczości oraz wydrukować.
![French Press](https://kawa-warszawa.pl/wp-content/uploads/2020/12/French-Press-320x800.jpg)
Dodatkowe Informacje
Zastosowanie wagi do odmierzania odpowiedniej dozy kawy pozwoli nam na dokładne i powtarzalne zaparzenie naszej cafe.
Jeśli jednak nie masz wagi, możesz wsypać kawę odmierzając ilość łyżką.
To samo dotyczy temperatury wody potrzebnej do przygotowania naparu.
Tutaj też nie musisz przesadzać z dokładnością, warto aby odczekać 1-2 minuty po zagotowaniu wody, następnie zaparzyć kawę. Możesz porównać np. smak kawy przy różnych czasach i wybrać optymalny dla siebie.
Warto przynajmniej raz w miesiącu rozebrać swojego „francuza” – część z filtrem i umyć bez stosowania tradycyjnych płynów do mycia naczyń. Możesz to zrobić z dodatkiem sody i soli lub zakupić specjalny preparat do mycia ekspresów.
Poniżej zdjęcie jak zmielić kawę pod French Press.
![Mielenie kawy pod French Press](https://kawa-warszawa.pl/wp-content/uploads/2020/12/Nowy-Post-K-W-12-800x800.jpg)
Życzę miłego eksperymentowania
oraz cieszenia się przygotowaniem kawy,
tak aby dobrać dla siebie najlepszą
formę zaparzania ulubionej Cafe.
Pozdrawiam,
#KrzysztofBarista
![Gusto Cafe Events - barista oraz wypożyczenie ekspresu w Warszawie](https://kawa-warszawa.pl/wp-content/uploads/2020/12/Purple.png)