Kawa do ekspresu automatycznego

Wielu znajomych dzwoni do mnie w ostatnim czasie w poszukiwaniu najlepszej kawy do swojego nowego ekspresu automatycznego.

Sam miałem podobny problem ponad dziesięć lat temu, kiedy poszukiwałem najlepszych ziaren do swojego ekspresu oraz rozpoczynałem cykl szkoleń o kawie. Pewnie jak większość Polaków byłem wtedy zafascynowany włoskimi kawami, w tym najbardziej rozreklamowaną na świecie Lavazzą.

Jednak już po pierwszym szkoleniu baristycznym u „Ojca Chrzestnego Polskiej Kawy” Toma Obracaja, okazało się jak bardzo myliłem się…

Fakty o włoskiej kawie są takie, że:

  • kawy „Made In Italy” są średniej jakości
    Owszem nikły procent włoskich ziaren jest dobrej jakości ale 99% sprzedawanych u nas włoskich kaw jest średniej lub nawet bardzo złej jakości
  • powinniśmy kupować kawy lokalnie
    albo nawet bardzo lokalnie. Miejsce wypalenia kawy powinno być jak najbliższe miejscu dostarczenia – unikamy w ten sposób długiego łańcucha dostaw, a co za tym idzie, zmiennych warunków przechowywania kawy.
    Kolejną sprawą jest lepsza świeżość kawy z lokalnej palarni.
    Tak więc, żaden sklep , nawet największy nie jest w stanie zapewnić krótkiego łańcucha dostawy i maksymalnej świeżości.

Dla przypomnienia przedstawiam grafikę z wpisu >Lavazza kontra Speciality

Lavazza kontra Sppeciality
Lavazza – to kawa w segmencie Komercyjnym

W związku z tym, że na poniższym blogu piszę teksty „od serca” (za co wczoraj dostało mi się od znajomego, że napisałem na przykład tekst, nieprzychylny „władzy” #Otwieramy z Gusto Cafe< 😉 )
zdradzę Wam którą kawę, sam wybieram od dziesięciu lat do ekspresu automatycznego w domu.

Jest to

Mistrzowska Kawa Gusto Cafe

Dlaczego Gusto Cafe READY jest idealna do mojego ekspresu domowego:

  • Jest mieszanką stworzoną przez jednego z najlepszych na świecie specjalistów od tworzenia doskonałych i powtarzalnych „blendów”
  • Jest wypalana przez palarnię Aprotrade, z 21 letnią tradycją, która wniosła największy wkład w kulturę picia kawy w Polsce
  • W jej składzie znajdują się Arabiki klasy Speciality z najlepszych regionów upraw kawy w Brazylii: Sul de Minas i Cerrado
  • Jest zrobiona zarówno pod ekspresy automatyczne, tzw „kolbowe” oraz świetnie sprawdza się w metodach przelewowych
  • Dostaję kawę wprost z palarni maksymalnie świeżą (Ty też dostaniesz)
  • Powtarzalność świetnego smaku przez lata utrzymuje się się na bardzo wysokim poziomie.
    Więcej informacji dlaczego wybieram tę i inną mieszankę kaw, a nie tzw. Single Origin w tym artykule<

Tak więc, jeśli chcesz czuć się jak Mistrzyni lub Mistrz,
sięgnij po Mistrzowską Kawę Gusto Cafe READY

Pozdrawiam,
KaWacławek

p.s.
Mistrzowską Kawę Gusto Cafe Ready

[button text=”Kupisz tutaj” radius=”99″ depth=”3″ link=”https://kawa-warszawa.pl/produkt/kawa-gusto-cafe-ready/”]
Scroll to Top