Moka – Jak przygotować kawę

Poniższy artykuł jest kolejnym z cykl przewodników na temat metod zaparzania kawy pod tytułem: “Naucz się parzyć najlepszą Cafe”. (możesz kliknąć na tag Przewodnik, aby poznać inne metody)

Moka, a w zasadzie Moka Exspress doczekała się chyba największej ilości nazw w różnych krach takich jak: moka pot, kawiarka, makinetka, zanzibar, kafetiera, kupres.

Kilka faktów o kultowej kawiarce Moka:
1. Wynalazcą kafetierki produkowanej głównie przez firmę Bialetti był Luigi de Ponti. Pan Alfonso Bialetti zlecił Luigi zaprojektowanie Moki, ponieważ chciał pić w domu tak dobrą kawę jak we włoskiej kawiarni.
2. Z biegiem lat Moka stała się najbardziej popularnym na świecie domowym sposobem przygotowywania kawy.
3. W każdym włoskim domu znajduje się przynajmniej jedna maszynka Moka Express.
Ilość wyprodukowanych kafetierek do kawy w samych Włoszech prawdopodobnie przekracza liczbę mieszkańców Italii.

Jak zatem prawidłowo przywitać się z Panem w kapeluszu na Moka Express?

Podstawowe wymaganiaPana Bialetti”:

Moka jest znakomitym urządzeniem dostępnym w wielu wariantach i rozmiarach.
Możemy zakupić kawiarkę która przygotuje nam pojedyncze espresso, jak nawet 8-10 kaw.
Przygotowanie dobrej Cafe w kawiarce jest dosyć proste i szybkie (ok 5 minut), pod warunkiem zachowania poniższych zasad.

Przewodnik – Najlepsza Cafe w Moka Express

  1. Rozkręć kafetierkę na trzy części:
  • Dolna część na wodę
  • Filtr na zmieloną kawę
  • Górna komora na zaparzoną ka kawę

2. Zmiel kawę
W każdej metodzie bardzo ważne jest aby zmielić kawę przed samym zaparzeniem. W tej metodzie warto zmielić kawę na dosyć drobny pył, nawet 2-3 w skali 1-10.
Warto oczywiście eksperymentować ze stopniem zmielenia, tak aby znaleźć optymalny dla siebie smak oraz idealne zmielenie pod kafetierkę.

3. Zalej dolną część wodą
Zalej dolną część moki przefiltrowaną, już wstępnie podgrzaną wodą o temperaturze ok 60-80 stopni C.
Ważne aby nalać wodę maksymalnie pod poziom zaworu bezpieczeństwa!

4. Napełnij filtr kawą
Napełnij środkową część kafetierki zmieloną kawę równo z poziomem krawędzi. Możesz użyć noża do wyrównania.
UWAGA – nie ubijaj kawy w filtrze, tak jak to się robi w kolbowych ekspresach!

5. Zmontuj Moka Express
Złóż wszystkie części kafetierki, dokręcając dosyć mocno górną część. Jeśli skręcisz zbyt słabo, kawa w trakcie zaparzania może przedostawać się przez środkową uszczelkę. Jeśli kawa wycieka Ci za każdym razem jak robisz kawę, to znak aby wymienić uszczelkę.

6. Postaw na gazie/płycie indukcyjnej
Podgrzewaj Mokę ale nasłuchuj. Jak usłyszysz bulgotanie, to znak, że Twoja Cafe jest już gotowa. Kawa po zaparzeniu czyli po przejściu przez środkową część do góry powinna być niezwłocznie zestawiona ze źródła ciepła, ponieważ głównym zagrożeniem zepsucia kawy w tej metodzie jest przegrzanie kawy.
Ciesz się espresso!

Poniżej infografika Przewodnik Moka Express, którą możesz również zobaczyć w dokładniejszej wersji<<

Moka - Przewodnik
Moka – Przewodnik – Infografika

Zobacz jak powinna wyglądać prawidłowo zmielona kawa pod kafetierkę.

Moka zmielenie
Jak zmielić kawę pod ekspres Moka

Jeśli chcesz sprawdzić jak smakuje najlepsza kawa polecana przez samego Don Corleone, zaparzona w Moka Express na włoskim jachcie,
mam dla Ciebie propozycję nie do odrzucenia!

Obejrzyj poniższe Video, po czym przenieś się na stronę:
10 Rocznica Gusto Cafe
i wylicytuj rejs na rzecz WOŚP!

10 Rocznica Gusto Cafe

Zapraszam na włoską kawę
i wspólny rejs,
Don KaWacławek

Scroll to Top