Czy grozi nam scenariusz Cyber Kawy?

Zaprawdę powiadam Wam (znaczy ja #Krzysztof Barista):

Apokalipsa światowych upraw kawy nadchodzi!

Czy w czasach CyberPunk 2077
napijemy się jeszcze naszej ulubionej Cafe?

Szczerze wątpię…

Zobaczcie co o tym temacie mówią klimatolodzy i eksperci kawowi (źródła pod tekstem):

„Zmiana klimatu zagraża światowej produkcji kawy!

„Nadciąga burza – zmiany klimatyczne zagrażają kawie

„Bez silnych działań klimatycznych obszary nadające się do uprawy kawy mogą w ciągu kilku dziesięcioleci zmniejszyć się o połowę, powodując wzrost produkcji, oddalając się od równika i wchodząc w konflikt z innymi sposobami użytkowania gruntów, takimi jak ochrona przyrody i leśnictwo.
Do 2080 roku dzika kawa, ważny zasób genetyczny dla rolników, może wyginąć… ”


Niestety w ostatnich latach plantacjom kawy zagraża pogarszający się klimat, zła jakość powietrza oraz wzrastająca temperatura na ziemi w związku z coraz większą emisją gazów cieplarnianych.

Do degradacji naszego środowiska przyczyniają się też sami producenci kawy którzy wycinają połacie lasów pod plantacje kawy oraz zanieczyszczający środowisko przez produkcję kaw kapsułkowych (o Nestle i Nespresso w innym wpisie).

Fachowcy zgodnie twierdzą iż rosnące temperatury i ekstremalne zjawiska pogodowe:

  • zmniejszą obszar nadający się do produkcji nawet o 50 procent
  • drastycznie obniżą jakość kawy
  • oraz znacznie podniosą ceny kawy dla konsumentów.

    (Raport The Climate Institute A Brewing Storm: The Climate Change Risk to Coffee – źródło poniżej)

Kawowiec czyli roślina która rodzi tzw czereśnie, z których później uzyskujemy ziarna kawy, rośnie w tzw. złotym pasie upraw, który wymaga stabilnego środowisku, w którym odpowiednia kombinacja temperatury i opadów atmosferycznych umożliwia mu wzrost. przy jednoczesnym zachowaniu walorów smakowych.
Tymczasem warunki w rejonach dotychczas charakteryzujących się korzystną dla kawowców kombinacją czynników klimatycznych czyli w strefie międzyzwrotnikowej, stają się na coraz mniej sprzyjające.

Poza samym ocieplaniem się klimatu wzrasta też ryzyko chorób, takich jak rdza kawowa.
Tylko 2012 roku ekstremalnie wysokie temperatury, połączone z wyjątkowo wysokimi opadami dotknęły połowę upraw kawy w Ameryce Centralnej, a w niektórych rejonach i niszcząc aż 85% zbiorów.

Rośnie też narażenie na inwazje szkodników, takich jak kornik Hypothenemus hampei (odmiana chrząszcza), który w ostatnich latach spowodował straty ziaren kawy liczone w miliardach dolarów.

Oszacowania naukowców wskazują jasno, że świecie naszego CyberPunka do roku 2077, nie będzie już dziko rosnących kawowców, bardzo ważnych z punktu widzenia różnorodności genetycznej.

Wnioski

  1. Pozostaje nam przenosić uprawy kawowca pod szklarnie lub…
    do własnych domów (>>Artykuł Uprawa kawowca w domu)
    Już teraz prowadzone są badania nad hodowlą genetycznie zmodyfikowanej tzw. kawy hybrydowej (Cyber Cafe).Może to już zatem czas aby zamówić sobie do domu drzewko kawowca >>Zestaw do uprawy kawowca – wszak nawet ozdobna odmiana będzie nam rodziła parę ziarenek kawy rocznie…
  2. Zacznijmy od małych kroków we własnym domu czyli
    zacznijmy dbać o środowisko w którym żyjemy.
    Polecam krótki artykuł na LinkedIn „Ekologia Głupcze”.
    Dołączoną infografikę można wydrukować i powiesić na lodówce.
  3. Piszący te słowa ma w planach uruchomienie fundacji w 2024 roku WeSave.coffee która wyśle ziarna kawy na Marsa, wraz z opracowaną recepturą hodowli z pierwszą ekspedycją Elona Muska.
    Na chwilę obecną wysyłamy nazwę domeny >>z misją NASA na Marsa w roku 2026 (Ty też możesz wysłać tam swoje nazwisko 😉 )
https://mars.nasa.gov/participate/send-your-name/future/certificate/609939756096

Źródła:
Film „Można panikować” Naukowo o zmianach klimatu, polecam – reż. Jonathan L. Ramsey 2020
Artykuł w NaukaOKlimacie.pl – „ZMIANA KLIMATU ZAGRAŻA ŚWIATOWEJ PRODUKCJI KAWY”
Raport na Acclimatise.uk.com – NADCIĄGAJĄCA BURZA – ZMIANY KLIMATYCZNE ZAGRAŻAJĄ KAWIE
Saving coffee from extinction – artykuł BBC
Uprawa roślin na Marsie – ACS.org
O genetycznie zmodyfikowanych kawach hybrydowych – MIT Technology Review

Cieszmy się kochać kawę…
…zanim odejdzie!

#KrzysztofBarista Wacławek

#KrzysztofBarista Wacławek
Zamów Event z Baristą
Scroll to Top