Kawa Zbożowa

Kawa zbożowa - Blog #KrzysztofBarista

Ostatnio znajomy zapytał mnie trochę żartem:

❓️Panie #KrzysztofBarista jak żyć,

jak nie pozwalasz Pan pić kawy po 15:00

(a ostatnio nawet po 12:00 >>link artykułu)

Oto moja porada:

Popołudniami

🤜 pijemy kawę zbożową 🤛

może to być INKA, czyli ulubiona kawa

„Naszej” Mistrzyni Świata Baristów Agnieszki Rojewskiej >>Mój wywiad z Agą

Przy okazji – nie chwalmy się jak nasi czołowi politycy „polskością” tej marki…

…ponieważ Inka w 1998 roku została przejęta przez niemiecką firmę Cafea 😉

Sami zatem rozważmy czy szukać w taki razie innej firmy, która bardziej wspiera polską gospodarkę (Kawa Anatol?)…

„Piękna współpraca” 😉 – wykupienie polskiej firmy (jednej z…)

Wracając do głównego wątku, kawa zbożowa ma niewątpliwe zalety:

1️⃣ Nie zawiera kofeiny – śmiało możemy ją zatem pić do nocy,

2️⃣ Nie podrażnia żołądka, w odróżnieniu od „zwykłej kawy”, która w nadmiarze zakwasza nasz układ trawienny,

3️⃣ Dzięki dużej zawartości błonnika i naturalnych prebiotyków wspiera zdrowie jelit.

„Zbożowa” znana od pokoleń, teraz wraca do łask w wersjach bardziej „craftowych” z dodatkiem cykorii, buraka, topinamburu czy prażonych nasion.

Choć nie zastąpi porannego espresso (choć kto wie?), ale za to świetnie sprawdzi się jako popołudniowa alternatywa dla klasycznej kawy…

❓️A Ty jesteś fanką/fanem „zbożówki” jak nasza Mistrzyni

>>Daj znać na FB

Tutaj przeczytasz 👉 o kawie „tradycyjnej” ale bez kofeiny czyli DECAF .

Na filmie mistrzowskie Latte Art na stoisku Inki (tuż obok naszego) na ostatnim #WarsawCoffeeFestival 2025

_________

Pozdrawiam 🙂
#KrzysztofBarista

„Życie jest zbyt krótkie na słabą kawę,
słabe projekty i słabe znajomości.”

Książka "100 Ciekawostek o Kawie" plus 4 kawy gratis
Scroll to Top