Czy piliście kiedyś kawę w cenie 9000 zł za 1kg?
Jeśli nie, to koniecznie przeczytajcie o fenomenie kawy, która w ostatnich latach święci triumfy na „Salonach Kawowych” całego świata.
Mój pierwszy raz z Geishą
Moja pierwsza degustacja Panamy Geisha odbyła się w 2018 roku, kiedy to Agnieszka Rojewska wygrała na tej kawie Mistrzostwa Świata Baristów.
Miesiąc później w jednej z warszawskich kawiarni mogłem spróbować tej wyjątkowej kawy (foto poniżej) .

Odkrycie Panama Geisha
Historia Panama Geisha zaczyna się w 1931 roku w Etiopii, gdzie w odkryto dziko rosnącą kawę którą nazwano Gesha skąd jej ziarna zostały przewiezione do Ameryki Środkowej (obecnie używane są obydwie nazwy Gesha/Geisha). Dopiero w 2004 roku na plantacji Hacienda La Esmeralda w Panamie odkryto jej wyjątkowy potencjał. Od tamtej pory kawa Geisha zdobywa liczne nagrody, a jej ziarna osiągają astronomiczne ceny w na aukcjach, które dochodzą w przeliczeniu nawet 7000 zł za 1kg!
Co sprawia, że Panama Geisha jest tak wyjątkowa?
Przede wszystkim jej niezwykły smak. W filiżance tej kawy można wyczuć nuty jaśminu, bergamotki, cytrusów, a nawet tropikalnych owoców. To połączenie sprawia, że degustacja Panama Geisha to prawdziwe zmysłowe doświadczenie. Aromat tej kawy jest intensywny i wyjątkowy, a jej smak pozostaje w pamięci na długo.
Proces uprawy i selekcji
Kawa Panama Geisha jest uprawiana na dużych wysokościach, co wpływa na jej wyjątkowy profil smakowy. Ręczne zbiory, staranna selekcja ziaren i specjalne metody obróbki sprawiają, że każda partia tej kawy jest wyjątkowa. Plantatorzy w Panamie i w innych krajach regionu dokładają wszelkich starań, aby zachować najwyższą jakość swoich produktów, co przekłada się na niepowtarzalne doznania smakowe.
Dlaczego warto spróbować Panama Geisha?
Jest kilka powodów, dla których warto choć raz w życiu spróbować tej kawy. Po pierwsze, jest to okazja, aby przekonać się, jak różnorodne mogą być smaki kawy. Panama Geisha otwiera przed nami zupełnie nowy świat aromatów i smaków, które trudno znaleźć w innych odmianach.
Geisha to kawa, która jest synonimem luksusu i wyjątkowości – idealna na specjalne okazje.
Po trzecie, jej historia i proces uprawy sprawiają, że każdy łyk tej kawy to nie tylko przyjemność, ale także kawałek fascynującej historii.
Mój kolejny raz z Geishą
Muszę przyznać, że moje pierwsze spotkanie z Panama Geisha było niesamowitym przeżyciem. Ostatnio w lutym 2024 po powrocie z Mistrzostw Polski Baristów, po raz kolejny zaparzyłem Geishę, tym razem z Kolumbii…
Już pierwszy łyk Geishy sprawił,
że moje kubki smakowe eksplodowały …
Gdzie spróbować i kupić Geishę?
Odwiedź sklep Agnieszki Rojewskiej w Warszawie i najlepiej na miejscu spróbuj, kup oraz dowiedz się od Mistrzyni jak przygotować Geishę.
Aha, NIE MUSISZ KUPOWAĆ CAŁEGO 1KG https://sheepandraven.com
Do zobaczenia i przeczytania przy kolejnym wpisie z cyklu #100CiekawostekOKawie
Powyższy wpis jest częścią szerszego artykułu z Książki 100 Ciekawostek o Kawie
Pozdrawiam,
#KrzysztofBarista
„Życie jest zbyt krótkie na słabą kawę,
słabe projekty i słabe znajomości.”

