Trzy Fale Kawy

Znajomi często pytają mnie:

❓️O co chodzi z trzema falami kawy

Śpieszę z odpowiedzią 😁👇

Kawa, jak każda branża, przechodziła przez różne etapy rozwoju.

W świecie przed i w trakcie speciality często mówi się o trzech falach kawy.

Ale co to właściwie znaczy i co było przed?

Zacznijmy od tego, że kawa do końca XIX wieku była produktem drogim i co za tym idzie dostępnym dla elit lub dla osób mniej zamożnych „od święta”.

Później, wraz z rozwojem masowej „produkcji” – hodowli kawowców, głównie w Brazylii kawa stała się produktem powszechniejszym i tańszym.

#KrzysztofBarista Wacławek z SuperPower.coffee
#KrzysztofBarista jest tak stary,
że zaczynał palić kawę 100 lat temu…
…na chińskich piecach z Temu 😉


Pierwsza fala kawy – to czasy nie tak odległe, bo 100 lat temu, gdy kawa stała się popularnym i łatwo dostępnym produktem.

Chodziło głównie o wygodę: kawa mielona i rozpuszczalna, plus paczki 2 i 3 w jednym (+ cukier i mleko), duże marki jak Nescafé czy Maxwell House.

Smak?

Był drugorzędny 😉👎

(rozwinięcie w linku >>7% kawy w kawie rozpuszalnej)


Druga fala kawy – to wejście na scenę sieci kawowych od lat 1980, jak Starbucks (więcej >>o tym fenomenie), które podniosły standardy, wprowadzając espresso i mleczne klasyki.

Kawa stała się doświadczeniem, a nie tylko napojem.

Zaczęto zwracać uwagę na pochodzenie ziaren, metody obróbki i sposób parzenia, w sklepach pojawiają się na większą skalę kawy w ziarnach.

Smak?

Typowe włoskie przyzwoite smaki, Starbucks i inne sieci kawiarniane opierały się na włoskim wynalazku z 1901 r. jakim był ekspres ciśnieniowy.

Mocniejsze palenie i dodatek robusty w kawie powoduje, że „nie zaszalejemy” w smakach i aromatach gotowych kaw.


Trzecia fala kawy po 2000 roku – to rewolucja jakości i rozwój kaw Speciality 😁👌

Świadome podejście do uprawy, transparentność łańcucha dostaw, mikropalarnie i metody alternatywne parzenia kawy.

Barista stał się rzemieślnikiem – artystą, a kawa – produktem, o którym mówi się jak o winie.

Czołowymi kawiarniami „Trzeciej fali kawy” w USA pracującymi w standardach speciality była sieć >>Blue Bottle Coffee (przeczytaj smakowity dla nas Polaków artykuł 😉 )


Czym się różni kawa Speciality od Premium?

Podczas gdy kawa Premium oznacza wyższej jakości produkty, często z segmentu komercyjnego, kawa Speciality reprezentuje najwyższe standardy jakości na każdym etapie produkcji.

Ceny kawy Speciality potrafią osiągać 9000 zł za 1kg…


Od starannie wyselekcjonowanych ziaren z pojedynczych farm, przez precyzyjny proces obróbki, aż po doskonałe palenie i parzenie.

Tego typu kawa zdobywa punkty w skali SCA (Specialty Coffee Association) – aby być uznaną za speciality, musi osiągnąć wynik powyżej 80 na 100 punktów.

My Polacy możemy być dumni, że szybko dołączyliśmy do „Trzeciej Fali Kawy”, dzięki takim Ikonom tej sceny:

Tom Obracaj i #KrzysztofBarista
Tom Obracaj i #KrzysztofBarista

☕️ Tom Obracaj – zwany „Ojcem Chrzestnym Polskiej Kawy” (>>więcej o nim),

czy

☕️ Agnieszka Rojewska – Mistrzyni Świata Baristów (>>więcej o Niej)

Agnieszka Rojewska i #KrzysztofBarista
Agnieszka Rojewska i #KrzysztofBarista z dziećmi


O Tomie i Agnieszce piszę również w książce >>”100 Ciekawostek o Kawie”

Dziś coraz częściej mówi się o czwartej fali – funkcjonalnej kawie, ekologii w rolnictwie i pełnej personalizacji doświadczenia…

❓️A Ty, gdzie się plasujesz w tej kawowej historii

Daj znać na >>Moim FB


Pozdrawiam 😁👌
#KrzysztofBarista

„Życie jest zbyt krótkie na słabą kawę,
słabe projekty i słabe znajomości”

Książka "100 Ciekawostek o Kawie" plus 4 kawy gratis
Scroll to Top