Cupping Gusto Cafe

Cupping to technika degustacji kawy dzięki której określmy rodzaje smaku i aromatów kawy, porównując ze sobą różne rodzaje kaw. Proces ten pozwala nam na profesjonalną ocenę jakość kawy oraz jej walory smakowe i sensoryczne.

Standardy Cuppingu opracowało Specialty Coffee Association.
Jest to organizacja non-profit, oparta na członkostwie, która reprezentuje tysiące profesjonalistów zajmujących się kawą, od producentów po baristów na całym świecie.
Jednym z członków założycieli SCA w Europie jest Tom Obracaj o którym pisałem >>tym wpisie.
Cupping kaw z Rwandy przeprowadziliśmy w ostatni czwartek w palarni Tomasza, w firmie Apro-Trade/Akademia Kawy.

Zobacz film z mojej wizyty.

Cupping Gusto Cafe u Toma Obracaja

Standardy Cuppingu według Specialty Coffee Association

  1. Stosunek kawa/woda
    Podczas cuppingu należy zachować stosunek 8,25 grama (całego ziarna) kawy (± 0,25 grama) na (150 ml) wody.
    Przy dostosowywaniu ze względu na wielkość naczynia należy stosować proporcję 1,63 grama (całego ziarna) kawy na 0,055 g kawy na 1 ml wody.
  2. Naczynia
    Naczynia do cuppingu powinny być wykonane ze szkła hartowanego lub materiału ceramicznego. Powinny mieć od 207 ml do 266 ml od 7 do 9 uncji płynu, a górna średnica od 76 do 89 mm. Wszystkie używane kubki muszą mieć identyczną objętość, wymiary i materiał wykonania oraz posiadać wieczka.
  3. Temperatura
    Temperatura wody do cuppingu powinna wynosić 92,2 – 94,4°C) podczas wylewania na fusy.
  4. Woda
    Woda do cuppingu spełnia wszystkie wymagania wymienione w normie SCA „Woda do parzenia kawy speciality”, którą można znaleźć na stronie internetowej w pdf >>SCA
  5. Mielenie kawy
    Kawa używana do bańki musi być zmielona tak, aby 70-75 procent zmielonej kawy przechodziło przez sito o oczkach 20 mikronów.
  6. Palenie kawy
    Palenie kawy do cuppingu trwa od 8 do 12 minut i powinno być stosowane do cuppingu od 8 do 24 godzin po paleniu.
  7. Stopień wypalenia kawy
    Poziom palenia do cuppingu mierzy się między 30 minutami a 4 godzinami po paleniu przy użyciu kawy mielonej do standardowego mielenia SCA do bańki i mierzy się na kawie w temperaturze pokojowej.
  8. Wielkość pokoju do cuppingu
    Minimalne wymiary pomieszczenia do cuppingu dla jednego stołu nie mogą być mniejsze niż 10,22 m2.
  9. Łyżeczki do kubków
    Łyżeczko do cuppingu powinny pomieścić 4-5 ml próbki kawy i powinny być wykonane z niereagującego metalu.
  10. Stoły
    Stół do ​​cuppingu dla 6 osób powinien mieć powierzchnię co najmniej 0,93 m2. 

Więcej o standardzie Cuppingu na stronie >>Specialty Coffee Association

Zobacz >>wpis wypalaniu kawy z Tomem Obracajem


Pozdrawiam,
#KrzysztofBarista Wacławek

Scroll to Top