Czy jest coś takiego jak idealna kawa?
Czy jest nią kawa jednorodna czy może mieszanka kaw?
W zasadzie podtytuł tego wpisu powinien brzmieć:
O wyższości Świąt Bożego Narodzenia nad Świętem Wielkiej Nocy 😉
Płyńmy zatem do źródeł kawy!
Dla jednej osoby idealną kawą może to być kawa jednorodna czyli Single Origin:
– która pochodzi z danej plantacji, a nawet z jej poszczególnej części,
– jest poddana specjalnej obróbce po zbiorze,
– oraz określonemu stopniowi wypalenia kawy.
O jakości kaw zwłaszcza klasie Speciality opowiedziałem w poprzednim wpisie >>Kawa Speciality vs Lavazza.
Pisałem głównie o tym, że jakość kaw tzw. „marketowych” ma się nijak do wspaniałych „Kaw Specjalnych”.
O co więc chodzi, że zostajemy fanem jakieś mieszanki kaw typu właśnie włoska kawa na literkę L?
Istnieją trzy podstawowe powody, dla których są tworzone Blendy
1. Powtarzalność naszych doznań smakowo-aromatycznych.
Pijąc nawet najlepszą jednorodną kawę na świecie, nie jesteśmy w stanie powtarzać tego doznania w nieskończoność,
ba nawet w ciągu jednego roku,
albo nawet w ciągu kilku miesięcy.
Dlaczego?
Ponieważ na plantacji kawy skąd pochodzi nasz ulubiony Single Origin mogą być inne warunki atmosferyczne które psują lub całkowicie uniemożliwiają zbiór kawy lub po prostu brak dostępności na rynku ze względu na zbyt niską „produkcję”.
Stąd powodem, dla którego większość palarni tworzy mieszanki, czyli tzw. Blendy jest to, że Klienci wymagają powtarzalnego i spójnego profilu smakowego właśnie przez cały rok.
Dobre palarnie ale i duże koncerny tworzą charakterystyczne mieszanki kaw które definiują markę i „przyciągają” konsumentów.
2. Lepszy smak
Drugim powodem tworzenia tzw. Blendu jest stworzenie kawy o smaku lepszym i pełniejszym niż smak wytwarzany przez kawę jednego pochodzenia lub różnego od smaków występujących w kawie jednorodnej.
Dobra mieszanka kaw stworzona jest z czterech, pięciu singli tak aby dobrać ciekawe i powtarzalne smaki.
Czasami zdarza się, ze jeden z regionów upraw ma problemy z dostarczeniem ziaren, z powodu np. suszy, lub zbyt dużej wilgotności. wówczas dana kawa jest wymieniana na podobną sensorycznie.
Tego typu mieszanka z podmienionym jednym z pięciu składników w całości ma niemal nie zmieniony smak.
3. Niższy koszt produkcji
Trzecim powodem jest obniżenie kosztów przy produkcji kawy.
Niestety bardzo często duże koncerny kawowe wybierają to kryterium jako podstawowe. Owszem mieszanka powstająca z kaw niskiej jakości jest bardzo powtarzalna ale i bardzo płaska, w smaku ziemista i gorzka.
Szef palarni Aprotrade Tom Obracaj, twierdzi, że idealną mieszankę kaw jest w stanie zrobić w Europie tylko kilku fachowców.
Mamy takie szczęście, że spotkaliśmy Tomasza na naszej drodze już dziesięć lat temu i zamawiamy nasze mieszanki Gusto Cafe zgodnie z najlepszymi światowymi wzorcami, korzystając z kaw klasy Speciality.
Zobacz jak wygląda przykładowy opis mieszanki kaw.
Opis Kawy ziarnistej Gusto Cafe STEADY:
Skład: 100% Arabika
Klasa kawy: Speciality
Waga: 1 kg
Kraje pochodzenia ziaren: Kolumbia, Kostaryka, Salwador, Wyspy Karaibskie, Tanzania
Odmiana: Typica, Peaberry, Bourbon
Metoda obróbki: Myta
Stopień wypalenia: Średni – City Roast
Aromat: Owocowo-kwiatowy
Kwaskowatość: Owocowa – pomarańcza, limonka, grapefruit
Słodycz: Dojrzała mandarynka, karmel
Posmak: Pomarańcza, czekolada
Test Gusto Cafe
Zapraszam do przetestowania trzech mieszanek kaw Gusto Cafe opartych o kawy Speciality jako Zestaw Startowy<<
Obecnie Zestaw ten jest w promocyjnej cenie 127 zł + Gratis przesyłka kurierska
Jako podsumowanie, warto powiedzieć, że sam testuję najlepsze kawy typu Single Origin ale mam też od kilku lat swoją ulubioną mieszankę.
Moją miłością w ostatnich latach jest Gusto Cafe READY
Pozdrawiam serdecznie,
#KrzysztofBarista Wacławek
Poniżej piszący te słowa „testujący” kawę jednorodną ONA z plantacji z regionu Guji w Etiopii.
Na tej kawie Agnieszka Rojewska wygrała Mistrzostwa Świata Baristów w 2018 roku.