Wielu znajomych dzwoni do mnie w ostatnim czasie w poszukiwaniu najlepszej kawy do swojego nowego ekspresu automatycznego.
Sam miałem podobny problem ponad dziesięć lat temu, kiedy poszukiwałem najlepszych ziaren do swojego ekspresu oraz rozpoczynałem cykl szkoleń o kawie. Pewnie jak większość Polaków byłem wtedy zafascynowany włoskimi kawami, w tym najbardziej rozreklamowaną na świecie Lavazzą.
Jednak już po pierwszym szkoleniu baristycznym u „Ojca Chrzestnego Polskiej Kawy” Toma Obracaja, okazało się jak bardzo myliłem się…
Fakty o włoskiej kawie są takie, że:
- kawy „Made In Italy” są średniej jakości
Owszem nikły procent włoskich ziaren jest dobrej jakości ale 99% sprzedawanych u nas włoskich kaw jest średniej lub nawet bardzo złej jakości - powinniśmy kupować kawy lokalnie
albo nawet bardzo lokalnie. Miejsce wypalenia kawy powinno być jak najbliższe miejscu dostarczenia – unikamy w ten sposób długiego łańcucha dostaw, a co za tym idzie, zmiennych warunków przechowywania kawy.
Kolejną sprawą jest lepsza świeżość kawy z lokalnej palarni.
Tak więc, żaden sklep , nawet największy nie jest w stanie zapewnić krótkiego łańcucha dostawy i maksymalnej świeżości.
Dla przypomnienia przedstawiam grafikę z wpisu >Lavazza kontra Speciality
W związku z tym, że na poniższym blogu piszę teksty „od serca” (za co wczoraj dostało mi się od znajomego, że napisałem na przykład tekst, nieprzychylny „władzy” #Otwieramy z Gusto Cafe< 😉 )
zdradzę Wam którą kawę, sam wybieram od dziesięciu lat do ekspresu automatycznego w domu.
Jest to
Mistrzowska Kawa Gusto Cafe
Dlaczego Gusto Cafe READY jest idealna do mojego ekspresu domowego:
- Jest mieszanką stworzoną przez jednego z najlepszych na świecie specjalistów od tworzenia doskonałych i powtarzalnych „blendów”
- Jest wypalana przez palarnię Aprotrade, z 21 letnią tradycją, która wniosła największy wkład w kulturę picia kawy w Polsce
- W jej składzie znajdują się Arabiki klasy Speciality z najlepszych regionów upraw kawy w Brazylii: Sul de Minas i Cerrado
- Jest zrobiona zarówno pod ekspresy automatyczne, tzw „kolbowe” oraz świetnie sprawdza się w metodach przelewowych
- Dostaję kawę wprost z palarni maksymalnie świeżą (Ty też dostaniesz)
- Powtarzalność świetnego smaku przez lata utrzymuje się się na bardzo wysokim poziomie.
Więcej informacji dlaczego wybieram tę i inną mieszankę kaw, a nie tzw. Single Origin w tym artykule<
Tak więc, jeśli chcesz czuć się jak Mistrzyni lub Mistrz,
sięgnij po Mistrzowską Kawę Gusto Cafe READY
Pozdrawiam,
KaWacławek
p.s.
Mistrzowską Kawę Gusto Cafe Ready