Czy wiesz, że najlepsza kawa to taka która jest wypalona jak najbliżej klienta końcowego?
Zobacz jak wygląda proces palenia kawy oraz przeczytaj o tym jak stopień palenia kawy decyduje o smaku kawy.
Zacznijmy więc od początku.
Kawa po zbiorach i procesie obróbki czyli oddzieleniu miąższu od ziaren jest suszona, po czym w takim stanie oczekuje na tzw. wypał.
Następnie w czasie palenia kawy zachodzi „magiczny proces” który przemienia zielone, nieciekawie pachnące ziarno w pożądaną przez wielu brązową, pięknie pachnącą kawę.
Zobacz magię „Palenia kawy” od środka.
Co widzieliśmy na filmie, czyli
Jakie reakcje zachodzą w czasie palenia kawy?
- Zielona kawa zmienia się drastycznie podczas procesu palenia. Podczas palenia kawy wilgoć jest wypychana z ziaren, powodując ich wysychanie i rozszerzanie.
- Podczas tego procesu niektóre naturalne cukry są przekształcane w gaz CO2, podczas gdy inne są karmelizowane do niektórych aromatów, które pomagają w tworzeniu złożonych aromatów w kawie. Po zakończeniu procesu zielona „fasoka” przekształca się w znane nam brązowe ziarno, które jest o około 18% jaśniejsza, a jednocześnie od 50% do 100% większe.
- Po zakończeniu procesu palenia kawa zaczyna się „odgazowywać” i już po około dwóch tygodniach wypalona kawa zacznie tracić część swojego smaku i aromatu.
Wpływ stopnia palenia kawy na jej smak
Czy wiesz, że dzięki stopniowi wypalenia kawy roastmaster decyduje:
- o smaku gotowej do przygotowania „małej czarnej”
- ale również o jej zawartości kofeiny?
Ta ogólna tabela pozwala nam poznać podział ogólny na zasadzie Omne Trinum Perfectum.
Zobacz jak fachowo określa się
Stopnie wypalenia kawy:
Jasne palenie
Palenie o jasnobrązowej barwie jest głównie preferowane do łagodniejszych odmian kawy. Na powierzchni tych ziaren nie widzimy olejków, ponieważ nie są one prażone wystarczająco długo, aby olejki przedostały się na powierzchnię.
- Light City
- Half City
- Cynamon
Średnie palenie
Palenie średnio brązowe z mocniejszym smakiem i nietłustą powierzchnią. Jest często określane jako American Roast, ponieważ jest ogólnie preferowana w Stanach Zjednoczonych.
City Roast jest lubiana w krajach naszego regionu geograficznego,
nawet bardzo ściśle
ponieważ w Warszawie,
a dokładniej Kawie-Warszawie 😉
- City – >kawy Gusto Cafe
- American
- Breakfast
Średnio ciemne palenie
Palenie o bogatym, ciemnym kolorze, z odrobiną olejków na powierzchni i lekkim słodko-gorzkim posmaku.
- Full City
Ciemne palenie
To pieczenie daje błyszczącą czarną „fasolę” o tłustej powierzchni i wyraźnej goryczy. Im ciemniejsze palenie, tym mniej kwaśności będzie w napoju kawowym. Kawy ciemno palone przechodzą od lekko ciemnych do zwęglonych.
- High
- Continental
- New Orleans
- European
- Espresso
- Viennese
- Italian
- French
Ciekawostki o paleniu kawy
- Większość kawoszy myśli, że mocno palona kawa wskazuje na wyższy poziom kofeiny.
Prawda jest taka, że jasne palenie ma w rzeczywistości nieco większe stężenie kofeiny. - Większość Polaków sądzi, że włoska kawa jest najlepsza.
To mit – kawa powinna być palona jak najbliżej konsumenta ponieważ o smaku i zapachu kawy, w rezultacie jej jakości, (poza samym ziarnem) decyduje czas dostarczenia z palarni oraz brak długiego łańcucha dostaw. - Większość z konsumentów zamawia kawę nie sprawdzając stopnia wypalenia kawy.
Warto doczytać na stronie sklepu lub opakowaniu kawy jak jest wypalona nasza kawa…
oraz zmienić stopień zmielenia kawy w młynku po każdorazowym otworzeniu nowej paczki.
Jako posumowanie wpisu mogę przypomnieć Wam o
Zasadzie Kawosza No1
Zawsze kupuję kawę świeżo paloną
Więcej na ten temat przeczytasz we wpisach:
>> Dlaczego kawa świeżo palona jest najlepsza?
oraz >>Wypalamy Gusto Cafe z Tomem Obracajem
Życzę dobrej deGustacji!
#KrzysztofBarista Wacławek