Na ułożenie dobrego menu kawiarni składa wiele czynników, takich jak: rodzaj Klientów którzy będą kawę kupowali (bądź dostawali), zasobność portfela Klienta czy jego poziom „kawowego wyedukowania”.
Co do ceny kawy „Ojciec Chrzestny Polskiej Kawy” Tom Obracaj (>>artykuł o Nim) przypomniał mi ostatnio dowcip kawiarniany z angielskiego rynku.
Ceny kawy w menu różnicujemy w zależności od zachowania Klienta:
- Klient wchodzi do kawiarni i mówi: Coffee
Dostaje kawę za 2 Funty - Wchodzi Klient i prosi: Coffee Please
Dostaje tę samą kawę za 1,5 Funta - Klient grzecznie wita się i prosi Hi, (or Hello) Coffee Please
Dostaje identyczną kawę za 1 Funta 😉
Jest to trochę śmieszne ale i zastanawiające, gdyż moich obserwacji polskiego rynku, większość Klientów zachowuje się jak w pierwszym lub drugim przykładzie…
Ale możemy to zmienić, gdyż właśnie do nas jako „Załogi kawiarni” nalezy edukowanie Klientów nie tylko z zakresu kultury picia kawy ale i…
…kultury osobistej.
Przykład 1
Ok, 80% Klientów to osoby starsze
Lokalizacja Warszawa/Chomiczówka
Poniżej przedstawiam Menu kawiarni w Cukierni Bajka którą pomagałem otwierać w zeszłym miesiącu >>wpis.
Powyższe menu nie jest specjalnie skomplikowane gdyż Cukiernię Bajka odwiedzają przeważnie starsi Klienci. Ceny nie są zbyt wygórowane mimo znakomitej jakości ziarna, dobrego ekspresu oraz świetnej obsługi w kawiarni.
Jakie czynniki powinniśmy mieć na względzie układając Menu Kawiarni?
Oto „Magiczna Trójka”
- Po pierwsze Klient
Czyli poziom „kultury kawowej”.
Nie chcemy aby Klient poczuł się się zagubiony jeśli większość Menu będzie niezrozumiała w stylu Cafe Affogatoczy Caffe Romano…
Jeśli mamy do czynienia z Klientem wychowanym na epoce PRL-u proponuję ułożenie prostego menu. - Po drugie Klient
Czyli jego zasobność portfela
Część z Klientów którzy podróżują po Europie ma za złe właścicielom kawiarni w Polsce, że mamy tak wysokie ceny.
Na południu naszego kontynentu możemy wypić espresso w kawiarni z 1 Euro lub nawet taniej. U nas w kawiarni nikt nie widział takich cen od lat.
Dlaczego?
Ponieważ właściciel kawiarni kalkuluje ile kaw powinien sprzedać aby opłacić czynsz, zapłacić obsłudze kawiarni i jeszcze na tym zarobić.
Musimy mieć na względzie, że włoska kawiarnia, nawet w małym mieście potrafi w miesiącu zużyć ponad 100 kg kawy miesięcznie.
U nas średnia w dobrej kawiarni oscyluje ok 20 kg…
Stąd ta różnica w cenie. - Położenie kawiarni
Może to być, kawiarnia stacjonarna, kawiarnia mobilna, kawiarnia >>(barista) na evencie
Zobacz jak wygląda na przykład Menu przygotowane na event w czasie Nocy Muzeów 2021 i przy okazji wpadnij porozmawiać ze mną już w najbliższą sobotę o własnym Menu dla Twojej kawiarni.
Zobacz też
Więcej o Rodzajach kaw podawanych w kawiarniach we >>wpisie Najpopularniejsze Rodzaje Kaw
Więcej o biznesie kawowym we >>wpisie Jak otworzyć kawiarnię
oraz >> Jak stworzyć własną markę kawy
oraz >>Otwórz sieć kawiarni jak Adam Ringer
Pozdrawiam,
#KrzysztofBarista Wacławek