Zostań w domu… i pij najlepszą Cafe!
Czasy są iście „pandemiczne”, więc co zrobić? Trzeba zostać w domu.
OK, ale jak przygotować najlepszą kawę właśnie w domu?
Zacznijmy zatem od źródła kawy, przynajmniej tego europejskiego,
czyli od Włoch.
Nie możemy chwilowo tam pojechać, ale możemy zaczerpnąć „z ziemi Włoskiej do Polski”, zasadę 4M opracowaną przez Italiano Espresso w nieco zmodyfikowanej formule.
Oryginalne espresso (od włoskiego espressivo – wyrazisty) jako norma 4M zostało opracowane kilkadziesiąt lat temu przez Istituto Nazionale Espresso Italiano o nazwie:
Zasada Espresso 4M
- Miscela – czyli mieszanka
Zastosowanie dobrej mieszanki kawy to niezbędny punkt wyjścia do przygotowania idealnego Espresso. Gusto Cafe od 10 lat jest gwarancją najwyższej jakości kawy czyli klasy Speciality (o kawach Speciality kontra Lavazza – oddzielny wpis). Kawa jest produktem higroskopijnym, dlatego ważne jest, aby przechowywać w oryginalnym, szczelnym opakowaniu w suchym miejscu, bez zapachów.
Uwaga – nie przechowujemy kawy w lodówce, jest to błąd, często cytowany ze starego forum o kawie. Jedyny wyjątek to szczelnie zapakowana kawa, którą chcemy przechować na dłużej, np. na 1-2 miesiące. Następnie wyjmujemy kawę z lodówki do „używania”, wtedy zostawiamy już poza lodówką.
- Macinadosatore – czyli młynek
Młynek jest niezbędnym narzędziem dla baristy, również tego domowego. Odpowiednie ustawienie młynka który mieli ziarna kawy w ilości ok 7 g na drobny „proszek” i dostarcza odpowiednią ilość do ekstrakcji espresso.
Odpowiednie ustawienie grubości zmielenia ziaren kawy daje nam napar w ilości ok 25 ml w czasie ok 25-30 sekund.
W dobie YouTube możesz się w tej materii wyszkolić do tego nawet stopnia aby zostać nawet Mistrzynią lub Mistrzem Świata Baristów. Tak wszak zrobiła nasza Mistrzyni Agnieszka Rojewska (o której oddzielny wpis) co prawda za czasów kiedy w Polsce nie było się do kogo szkolić…
- Macchina per espresso – czyli ekspres do kawy
Mowa tutaj o profesjonalnym ekspresie tzw. kolbowym. Ekspres do espresso to drugie kluczowe narzędzie baristy, dzięki któremu możemy zrobić tradycyjne włoskie espresso. Do ekspresu doprowadzamy przefiltrowaną wodę która następnie jest podgrzewana i dozowana do grupy pod ciśnieniem 9-10 atmosfer oraz temperaturze 88-92 ° C. - Mano – czyli ręka (baristy)
Według mnie jest to kluczowy czynnik całej układanki 4M.
Obecnie mamy dostępny coraz to nowszy sprzęt, naszpikowany elektroniką ale to wiedza i umiejętności manualne baristy są nadal kluczowymi elementami przy przygotowywaniu doskonałego włoskiego espresso lub cappuccino.
Często niestety wiedza z YouTube nie wystarczy lub musimy na nią poświęcić wielokrotnie więcej czasu niż w czasie szkolenia 1:1 z wykwalifikowanym baristą.
W te wakacje pomagałem znajomemu okiełznać „domową Macchinę” i już po 2h szkoleniu mogliśmy cieszyć się najlepszą kawą z „Mano” (ręki) nowego domowego baristy.
Nie każdy może sobie jednak pozwolić na taki wydatek aby uruchomić w domu włoską kawiarnię z ekspresem za ponad 10K…
Drink Gusto Cafe & Live Forever
Co zrobić w takim przypadku?
Zastosować moje autorskie normy
„Polskiego Instytutu Ekspresso”
(Od polskiego ekspresu ;),
czyli „WeŹ MI zrób dobrą Cafe w domu”
Oto ona, również ograniczona 4 zasad – od pierwszych liter słów W(e)ZMI:
- Woda
Wszak 98% naszego espresso to właśnie woda i jej smak często psuje nam smak kawy.
Stosujmy więc chociaż proste filtrowanie wody. Możemy też przynosić wodę ze źródła oligoceńskiego lub ze studni głębinowej.
Ze względu na środowisko, nie polecam zakupu wody w plastikowych butelkach. - Ziarno
Podobnie jak we włoskiej zasadzie, warto stosować najlepsze mieszanki kaw oraz dostawy najlepiej bezpośrednio z palarni – jak to ma miejsce w na przykład z Gusto Cafe.
Ważne również aby kawa była świeżo palona, i zużyta do trzech miesięcy od wypalenia - Młynek
Jakiej metody przygotowania kawy byśmy nie stosowali, to najważniejsze abyśmy mieli w domu dobrej jakości młynek z możliwością regulacji stopnia zmielenia kawy.
Mając dobry młynek możemy eksperymentować z różnymi „alternatywnymi” od 4M, metodami parzenia kawy. Jednak najważniejsze, że mieląc ziarno przed samą ekstrakcją wyciągamy z naszej Cafe najlepszy smak i aromat. - Inwencja baristy
Tutaj takie „małe niedopowiedzenie”.
Dobrą kawę możemy przygotować w zasadzie nie mając ekspresu i czy innego „zaparzacza”, możemy przecież:
– zalać kawę gorącą wodą, ok 88-92 ° C w kubku,
– zalać zimną wodą np w słoiku i zrobić Cold Brew (>>przepis),
– zagotować kilkukrotnie kawę w garnuszku z przyprawami po turecku,
– etc…
O tzw. „alternatywie” w parzeniu kawy w kolejnych wpisach.
Jak przygotować cafe we French Press – przeczytasz tutaj.
Na koniec żart mojej znajomej która pije podwójne espresso.
Dlaczego pije podwójne?
Jedno dla siebie, drugie dla swojej inteligencji.
Pozdrawiam Cię wyraziście,
#KrzysztofBarista Wacławek